Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   03.12.2023. 05:37
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Рубрике
Политика
Цитати
Перископ
Двоглед
Писма
Недељник
Економија
Друштво
Култура
Осврт
Догађаји недеље
Тевелогија
Мини интервју
Савремена проза
Позориште
Свет
Топ техно
Life Style
Афоризми
НИН упитник
Колумне
Постекологија

 

Друштво


Сви пљеваљски мафијаши

Главне наде Пљевљака у „коректне момке” Шариће полажу се у пројекат код оближњег села Отиловићи, који је Влада Црне Горе проценила на износ 250-300 милиона евра

Овогодишњи шампион Прве црногорске фудбалске лиге биће ФК “Рудар“ из Пљеваља, а шеф управе клуба и “највећи донатор“ од 2007. је Душко Шарић, млађи брат познатијег Дарка, оптуженог за шверц кокаина. Душко Шарић је претходних година био познатији у црногорској јавности као финансијер ФК „Муниципијум” (првак у малом фудбалу). Недавно је „откривено” његово кумство са рожајским доном, Сафетом - Сајом Калићем, 2003. осумњиченим сарадником „земунског клана”.
Млађи Шарић је, као сведок, пре три месеца саслушан у поступку пред Вишим судом у Подгорици против десеточлане групе која се терети за припрему ликвидације једног „жестоког момка“ из Бара. Иста група је, наводно, планирала атентат и на Небојшу Медојевића, председника Покрета за промене, иначе, пореклом из Пљеваља, који је 2008. тврдио да је “група формирана по налогу једног од наркобосова да покуша атентат на мене”. И Дарко и Душко Шарић су у полицијским извештајима још 2007. поименично означени као „припадници организованог криминала”. У биографији шефа ФК “Рудар” пише да је рођен 1978, дипломирао пословни менаџмент у Београду и да ће направити “модеран клуб са узором на европске екипе”.
Пљевљаци ће тако ове сезоне играти квалификације за Лигу шампиона. Подршку ФК „Рудару” дале су и црногорске фудбалске легенде Дејан Савићевић и Предраг Мијатовић. Клуб је власништво општине Пљевља, као и стадион на којем игра утакмице.
Градоначелник Пљеваља, др Филип Вуковић, везу између клуба и Шарића је недавно објаснио: “неке фирме које су наводно у власништву породице Шарић спонзори су једног дела трошкова фудбалског клуба”.
Вуковић је том приликом шокирао црногорску јавност изјавом да је „афера Шарић преувеличана” и да „не би рекао где се Дарко Шарић налази ни када би знао”.
Градоначелник Пљеваља, по националности Србин, члан је ДПС. Октобра 2006, први пут од раскола 1997, ДПС је освојио власт у Пљевљима, граду који је дотад био бастион странака из блока за заједничку државу.
Противкандидат Филипа Вуковића на изборима 2006. био је Радоман Гогић, дипломирани социолог, члан СНП, претходни градоначелник. За НИН Гогић каже: “Политичко расположење у Пљевљима се није променило након 2006, партије некадашњег блока за заједничку државу и даље имају скупштинску већину“.
Упркос локалним изборима у 14 црногорских општина, укључујући и Пљевља, који се одржавају у недељу 23. маја, нови градоначелник се неће бирати до септембра 2011. године, јер недавна промена Закона о локалној управи градоначелницима, изабраним на непосредним изборима, гарантује петогодишњи мандат. До 2006. градоначелник Вуковић је био извршни директор Рудника угља (око хиљаду и по запослених), не само важне сировинске базе за Црну Гору, већ и традиционалног кадровског расадника ДПС моћника. На челу рудника је Предраг Бошковић, функционер ДПС-а, ранији министар економије.
Када је напустио Рудник угља, актуелни градоначелник је узео отпремнину од 48.000 евра, да би се свега годину дана касније вратио у борд директора исте компаније од које, према подацима о имовинском статусу, приходује око 15.000 евра годишње.
Али, погрешно је мислити да у Пљевљима само градоначелник Вуковић мисли да су Шарићи „коректни момци”. Шарићи су последњих година направили експанзију легалним бизнисом који упошљава неколико стотина Пљевљака; незапосленост у Пљевљима је међу најмањим у Црној Гори.
Најпре је Дарко Шарић отворио ноћни клуб “Муниципијум С“. Дискотеку Шарића је изградила “Мат компани“ која се на сајту ФК „Рудара” рекламирала као „тренутно једна од најбољих грађевинских фирми у Црној Гори, поседује најсавременију опрему”. Власник „Мат компани” (основана 2006) био је Душко Шарић све до 14. децембра прошле године када је - у јеку медијске узбуне око заплене 2,1 тоне кокаина - као оснивач иступио.
„Мат компани” је развила мрежу својих филијала, пљеваљских фирми „Мат шоп”, „Мат констракшн”, „Мат петрол”. Шарићи су (преко повезаних лица) власници и локала “Четири собе“, пекаре, бутика, неколико стамбених зграда... Фирме фамилије Шарић у Пљевљима контролишу најфреквентнију бензинску пумпу и имају легалну лиценцу за продају цигарета.
Рејтинг „Мат компани” Шарића цењен је и ван Пљеваља. Крајем 2008, упркос колапсу у којем се налазила, „Прва банка” већинског власника Аца Ђукановића је дала фирми кредит од 5,3 милиона евра. У истом периоду „Мат компани” је набављала кипере и утовариваче од шведског „Волвоа”.
Градоначелник Пљеваља Филип Вуковић је јуна 2008. потписао одлуку да „Мат компани” на тендеру за посао тампонирања пљеваљских путева има најбољу понуду од 121.000 евра, док је фебруара 2009. са истом фирмом склопио посао реконструкције хидротехничке инфраструктуре и саобраћајнице у вредности од 800.000 евра.
Шарићева “Мат компани” је најавила да ће у Пљевљима саградити тржни центар од 4.000 квадрата, затим направити шпедитерско предузеће са 150 шлепера, механичарску радионицу, царинско складиште. Објављено је да “желе да упосле преко хиљаду Пљевљака”.
Главне наде Пљевљака у „коректне момке” Шариће полажу се у пројекат код оближњег села Отиловићи, који је Влада Црне Горе проценила на износ 250-300 милиона евра. Тако цело село не би више само шмркало „бело”, већ би се прерађивао лапорац у цемент.
Велике плацеве у Отиловићима прошле године покуповала је „Монтфловери компани” Которанина Драгана - Фрица Дудића. У Пљевљима је Дудић, близак Шарићима, основао предузеће „Монтенегро цемент компани”. Дудић је газда првокласне которске дискотеке „Максимус”. У Србији је, одмах по избијању „кокаинске афере”, ухапшен шеф његовог обезбеђења Марко Воротовић а пре неколико месеци црногорска полиција је претресла Дудићеве пословне и стамбене објекте.
Од 2008. до децембра 2009. преко „Хипо Алпе Адрија банке” и „Хипо Алпе Адрија лизинга”, „Мат компани” из Пљеваља је повлачила вишемилионске кредите, за које су гаранције, обично депозитима у кешу, давале и Дудићеве оф-шор компаније „Максимус шипинг” и „Секондо порто шипинг”. Кредите „Мат компани”, како је писао недељник “Монитор“, враћају оф-шор компаније „Флипсајд трејдинг” и „Монтефловери” са Маршалских острва у власништву младог студента Дамјана Дудића (Драгановог сина).
Градоначелник Пљеваља Филип Вуковић је почетком 2008. донео одлуку о изради локалне студије локације Отиловићи.
Председник СДП-а Ранко Кривокапић је, поводом изјаве Вуковића о Шарићима, саопштио да ће се “простор за политичку одговорност утврдити одмах после избора” и да ће “СДП покренути неке активности”. Из ДПС-а нису коментарисали претње мањег коалиционог партнера.
Изгласавање неповерења градоначелнику могуће је само на локалном референдуму. У кабинету градоначелника Пљеваља је НИН-у саопштено да ће Вуковић изјаве за јавност, на ту и сродне теме, давати након локалних избора.

ВЕЛИМИР ГОЛУБОВИЋ (СНП), ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПЉЕВЉА
Не познајем Шариће
Да ли је Драко Шарић дозволу за изградњу дискотеке добио док је СНП био на власти у Пљевљима?
Дискотека је почела да се гради у јесен 2007, одобрење за грађење издато је августа 2008. Истина, ДУП “Центар I” донела је СО Пљевља у августу 2006. године. Био је предвиђен објекат сасвим другачијег изгледа. Надлежност да контролише изградњу објеката до априла 2008. године била је на нивоу општине. Дакле, пошто је градоначелник Вуковић на власти од октобра 2006. године, очито је да су и градња и одобрење и контрола изградње поменутог објекта били у његовој надлежности.
Председник СНП-а Срђан Милић тврди да је Шарић помогао ДПС на изборима у општини Жабљак. Да ли помажу и у Пљевљима?
У маниру је ДПС да сарађује са људима који се баве сумњивим пословима, па зашто би то било немогуће и у Пљевљима.
Шта ће бити са цементаром у Отиловићима, за који се тврди да иза њега, преко повезаних лица, стоје Шарићи?
Верујем да ће неко ко има новца кренути у овај посао. Али ће то причекати.
ФК „Рудар” је нови црногорски шампион?
Не верујем да има неког у Пљевљима ко овај успех није дочекао са одушевљењем.
Владимир ЈовановићShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Грчка је наш пријатељ и требало би да покажемо солидарност. Ја ћу, ето, са породицом летовати у Грчкој

Божидар Ђелић, потпредседник Владе

Прочитајте све мисли

Друштво

 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006