Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   02.12.2023. 06:37
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Рубрике
Писма
Недељник
Политика
Перископ
Двоглед
Економија
Реч
Вести
Друштво
Реч недеље
Људи и догађаји
Култура
Осврт
Догађаји недеље
Тевелогија
Мини интервју
Свет
Тај луди свет
Људи
Life Style
Афоризми
Топ техно
НИН упитник
Колумне
Постекологија

 

Свет

Мистерије
Розвел, поново

Амерички ФБИ је допустио увид у своје тајне архиве о „летећим тањирима“ и поново подгрејао старе дискусије о посетама ванземаљаца нашој планети

Мистериозни остаци некакве летeлице на ливади у Новом Мексику, тајна војна операција усред Хладног рата и откривени лешеви ванземаљаца који су преко ноћи пребачени на изоловано и добро чувано место. Славни случај „Розвел“ има све елементе доброг СФ-трилера, и до сада је обрађен у небројеним филмовима и ТВ-серијама (посебно у „Досије Икс“ са измишљеним ФБИ-агентима Молдером и Скали, који трагају за натприродним – екстратересталним облицима живота). Бројне теорије и легенде се испредају око догађаја из 1947. у близини Розвела, а сада је сам Федерални истражни биро (ФБИ) на свом сајту објавио поверљиве документе о том случају као и о низу других појављивања неидентификованих летећих објеката (НЛО) изнад САД.
Заговорници теорија завере, који више од шест деценија тврде да америчке власти крију од јавности „непобитне“ чињенице да су се тада срушиле летелице са ванземаљцима, одмах су ускликнули да су, ето, били у праву. Али, пажљивије читање 169 страна дугачког публикованог извештаја, једноставно названог „НЛО“, показује да постоји само једна забелешка о наводном открићу тела „сивих човечуљака“, као и примедба шефа ФБИ, Едгара Хувера, да се његова агенција тиме неће бавити, него да читав случај препушта обавештајним службама армије и авијације.
А реч је о извештају специјалног агента Гаја Хотела из марта 1950. Он у свом телеграму описује славни догађај: „Три такозвана летећа тањира су пронађена близу америчке војне базе код Розвела у Новом Мексику, око 2. јула 1947. Описана су као округла тела, у средини испупчена, пречника око 15 метара. У сваком од та три летећа објекта су се налазила тела људскога облика, али висока свега 90 центиметара. Тела су била обучена у металну одећу фине текстуре, која је изгледала као пилотски костими“, стоји у извештају који се позива на изјаву једног сведока, чије је име прецртано у објављеној забелешци. Агент Хотел није лично видео остатке тих тела, нити њихове фотографије, али је одмах изнео теорију да су летелице пале зато што су оближњи радари ометали њихове управљачке системе. Он није видео ни наводне НЛО, али то није спречило светске медије да протеклих дана бомбастичним насловима покушају да повећају продају. Истовремено је скочио број посета на сајт ФБИ, јер су знатижељници желели да се лично увере у откриће истине. Али, на сајту нема ништа сензационално ново што би потврдило заговорнике теорије о посетама ванземаљаца. Фајлови садрже само хиљаде скупљених изјава очевидаца који су од 1946. па донедавно пријавили америчким властима некакве појаве на небу, које по свим дефиницијама спадају у „неидентификоване летеће објекте“. У неким од забележака стоји и да је то вече Венера била посебно светла, па да кроз преламање светлости очевици виде разна тела како лете или падају, у другим се документују летови војних авиона и сл. Појављивања НЛО су нарочито била бројна на врхунцу Хладног рата и веома затегнутих међународних односа – крајем 40-их и почетком 50-их година. Тада је чак и ФБИ дао тумачење да неке од ноћних појава на небу никако не би могли бити совјетски ратни авиони, јер ни САД нити СССР тада нису располагали таквим техникама, а да нису ни тек тако објашњиви природни феномени, него да се стварно ради о појавама које нису идентификоване.
Оно што је јавност увек нервирало јесте тајновитост којим су САД обавијале све вести о НЛО. Једно од рационалних тумачења јесте и чињеница да је Вашингтон 1947. започео топ-сикрет пројект МОГУЛ. Реч је о модерним метеоролошким балонима, који је требало из тропосфере и стратосфере да мере паљење прве совјетске атомске бомбе – што се и десило августа 1949. Неки од тих балона, непознатих јавности, ноћу су рефлектовали светлост Месеца а десило би се да и падну у неким забитима САД. Нове легуре и пластични делови од којих су били састављени су свакако деловали ванземаљски за неуке налазаче. У једном од ФБИ-докумената стоји и да је близу Розвела пронађена летећа плоча хексагоналног облика, везана каблом за велики балон. Неки од ових докумената на сајту су тешко читљиви, многи делови су зацрњени па се не може отети утиску да америчке власти сматрају да ипак још није дошао прави тренутак да се објави читава истина. „Истина је тамо негде!“ – стајало је на шпици „Досијеа Икс“ док се камера управљала ка звезданом ноћном небу.

Mилиони туриста
Град Розвел има око 55.000 становника и добро је искористио светску славу. Годишње га посете милиони туриста у потрази за истином о НЛО. Град живи од тих туриста и продаје небројених џиџабиџа везаних за ванземаљце и НЛО. Сваке године се одржава и НЛО-фестивал, а у Музеју НЛО је изложено све оно што може да побуди машту посетилаца. У Розвелу су рођени и глумица Деми Мур и покојни фолк-певач Џон Денвер.Д. КолендићShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Моамер ел Гадафи, у писму Бараку Обами

Упркос свему овоме, ви ћете увек остати наш син, шта год да се деси. И даље се молимо да наставите да будете председник САД и победите на новим изборима.

Прочитајте све мисли

Свет

 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006