Arhiva

Drugi rat svetova

Pavle zelić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 12. decembar 2012 | 23:35
Drugi rat svetova

Orson Vels bi bio ponosan, reče direktor studija.

Hvala na komplimentu, nemate pojma koliko mi znači, odgovorio je šef marketinga. Obojica su stajali u mračnoj sobi, osvetljenoj samo svetlima desetina ekrana koji su prikazivali prizore iz celog sveta. Na jednom svetlom prozoru je bio Tokio, na drugom Sidnej, pa onda Rio, Čikago, Šangaj, Dubai i tako redom, sve velike metropole su bile zastupljene, sa mnoštvom prizora koji su smenjivali stroboskopskim tempom. Sve do jedne su imale nešto zajedničko, nešto novo nad karakterističnim reljefima oblakodera koji su parali nebo.
Niz svemirskih brodova gigantskih dimenzija kako ih natkriljuju.

Strateški raspoređene kamere su hvatale i reakcije ljudi ispod pretećih diskova, pojedinačna lica koja su iskazivala sve moguće emocije, od užasa do histerične egzaltacije.
Tehničari su sada uključili i reakcije lokalnih i svetskih medija, televizija pre svega, ali se našlo mesta i za uvek bitne društvene mreže koje su dolivale ulje na vatru kako se samo moglo poželeti.
Koliko po poslednjim procenama imamo vremena pre nego što vojska obori projekcije i demantuje sve?

Od početka akcije, ne više od dvadesetak minuta. U SAD i drugim razvijenim zemljama možda i kraće. Ali to zaista nije ni važno, dok se mi ne uključimo za zvaničnim objašnjenjem. Do tada, internet će ludovati razrađujući najkreativnije teorije zavere.
Direktor studija je bio više nego zadovoljan. Ovim potezom će zbrisati konkurenciju ovog leta, a njihov film će imati zagarantovano prvo mesto na listi najgledanijih ostvarenja svih vremena. Naši budžeti u nekim oblastima prevazilaze i državne. A ima li boljeg načina da isprobamo našu novu igračku, projektovanje 3D filmova na otvorenom, nego u najvećoj reklamnoj kampanji koju je svet ikada video? - mislio je dok je uživao u pažnji celog sveta usmerenoj na njihov marketinški trik.
Ipak, nije mogao da ne oseti nelagodu dok su se akti nasilja izazvanog strahom od virtuelne invazije umnožavali na svim izabranim lokacijama. Plan je uspevao malo previše dobro. Pomahnitala rulja je počela da razbija izloge, krade i tuče se, a direktor se okrenuo ka šefu marketinga spreman da izda naredbu da konačno otkriju prevaru...

Ali šefa nije bilo na videlu. Zato se panika sa ekrana prenela u kontrolnu sobu u srcu Holivuda. Operateri su pokušavali da isključe sistem, odnosno da zlokobne letilice transformišu u gargantuovske slogane za film koji su reklamirali, ali nijedna komanda nije reagovala. Takođe, nasuprot očekivanjima, ni američki, ruski, kineski i drugi armijski inženjeri nisu uspevali da prekinu emitovanje na svojoj teritorijama, a pokušaji da se kroz staložena saopštenja preko TV programa sve raskrinka su se utapali u kakofoniji opšte anarhije.

* * *
Komandante Kiran, očekivali smo vas. Čestitamo na uspešno izvedenoj akciji.
Bivši šef marketinga, sada u svom pravom, vanzemaljskom obliku je polako napredovao ka komandnom modulu nevidljivog broda u orbiti Zemlje. Pomalo nalik na sobu u kojoj je do malopre boravio, i ovu prostoriju je krasilo saće od projektora sa kojih se mogao pratiti razvoj situacije na planeti ispod njih.

Novi tehnologije i mediji su nam zaista pružili mogućnost da ispitamo reakcije čovečanstva na tuđinsku invaziju, a da niko ne posumnja da je u pitanju samo proba, odgovorio je svom nadređenom.
Nedelja, 30. oktobra 1938. po ljudskom računanju vremena je bio dosada najveći uspeh vašeg tima, Kirane. Dramatizacija Velsovog Rata svetova u izvođenju Orsona Velsa, tog mladog genijalca koji nije znao da je izmanipulisan je naterala milion Amerikanaca u beg pred marsovcima. Glavnina naših snaga je tada bila daleko, i ipak smo mnogo naučili o onome što nas čeka kada konačno stignemo.
Ali to nije bilo dovoljno, zaključio je Kiran.
Do sada..., usledio je odgovor, dok su se na projektorima umnožavali prizori prvog poraza Zemlje.