Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   05.12.2023. 09:34
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Прича
Други рат светова

Дипломирани фармацеут, писац, критичар и стрип сценариста из Београда. Објавио бројне приче у новинама, периодици и антологијама у Србији и региону. Матица српска му је 2009. објавила збирку прича као једном од победника конкурса за едицију Прва књига. Стрип „Дружина Дарданели“ му је објављен 2011, а у припреми му је и први роман „Пешчана хроника“.


Орсон Велс би био поносан“, рече директор студија.

„Хвала на комплименту, немате појма колико ми значи“, одговорио је шеф маркетинга. Обојица су стајали у мрачној соби, осветљеној само светлима десетина екрана који су приказивали призоре из целог света. На једном светлом прозору је био Токио, на другом Сиднеј, па онда Рио, Чикаго, Шангај, Дубаи… и тако редом, све велике метрополе су биле заступљене, са мноштвом призора који су смењивали стробоскопским темпом. Све до једне су имале нешто заједничко, нешто ново над карактеристичним рељефима облакодера који су парали небо.
Низ свемирских бродова гигантских димензија како их наткриљују.

Стратешки распоређене камере су хватале и реакције људи испод претећих дискова, појединачна лица која су исказивала све могуће емоције, од ужаса до хистеричне егзалтације.
Техничари су сада укључили и реакције локалних и светских медија, телевизија пре свега, али се нашло места и за увек битне друштвене мреже које су доливале уље на ватру како се само могло пожелети.
„Колико по последњим проценама имамо времена пре него што војска обори пројекције и демантује све?“

„Од почетка акције, не више од двадесетак минута. У САД и другим развијеним земљама можда и краће. Али то заиста није ни важно, док се ми не укључимо за званичним објашњењем. До тада, интернет ће лудовати разрађујући најкреативније теорије завере.“
Директор студија је био више него задовољан. Овим потезом ће збрисати конкуренцију овог лета, а њихов филм ће имати загарантовано прво место на листи најгледанијих остварења свих времена. Наши буџети у неким областима превазилазе и државне. А има ли бољег начина да испробамо нашу нову играчку, пројектовање 3Д филмова на отвореном, него у највећој рекламној кампањи коју је свет икада видео? - мислио је док је уживао у пажњи целог света усмереној на њихов маркетиншки трик.
Ипак, није могао да не осети нелагоду док су се акти насиља изазваног страхом од виртуелне инвазије умножавали на свим изабраним локацијама. План је успевао мало превише добро. Помахнитала руља је почела да разбија излоге, краде и туче се, а директор се окренуо ка шефу маркетинга спреман да изда наредбу да коначно открију превару...

Али шефа није било на виделу. Зато се паника са екрана пренела у контролну собу у срцу Холивуда. Оператери су покушавали да искључе систем, односно да злокобне летилице трансформишу у гаргантуовске слогане за филм који су рекламирали, али ниједна команда није реаговала. Такође, насупрот очекивањима, ни амерички, руски, кинески и други армијски инжењери нису успевали да прекину емитовање на својој територијама, а покушаји да се кроз сталожена саопштења преко ТВ програма све раскринка су се утапали у какофонији опште анархије.

* * *
„Команданте Киран, очекивали смо вас. Честитамо на успешно изведеној акцији.“
Бивши шеф маркетинга, сада у свом правом, ванземаљском облику је полако напредовао ка командном модулу невидљивог брода у орбити Земље. Помало налик на собу у којој је до малопре боравио, и ову просторију је красило саће од пројектора са којих се могао пратити развој ситуације на планети испод њих.

„Нови технологије и медији су нам заиста пружили могућност да испитамо реакције човечанства на туђинску инвазију, а да нико не посумња да је у питању само проба“, одговорио је свом надређеном.
„Недеља, 30. октобра 1938. по људском рачунању времена је био досада највећи успех вашег тима, Киране. Драматизација Велсовог Рата светова у извођењу Орсона Велса, тог младог генијалца који није знао да је изманипулисан је натерала милион Американаца у бег пред марсовцима. Главнина наших снага је тада била далеко, и ипак смо много научили о ономе што нас чека када коначно стигнемо.“
„Али то није било довољно“, закључио је Киран.
„До сада...“, уследио је одговор, док су се на пројекторима умножавали призори првог пораза Земље.Павле зелић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Светозар Маровић, потпредседник ДПС-а, бивши председник државне заједнице Србија и Црна Гора

Политичка пријатељства често не трају дуже од мандата.

Прочитајте све мисли
bg


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006