Arhiva

Zvono za uzbunu

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 28. mart 2013 | 01:27
Zvono za uzbunu


Na dugačkom spisku poznatih i moćnih osoba čiji su socijalni brojevi, brojevi telefona i kreditnih kartica obelodanjeni na veb-sajtu s domena koji ima oznaku su, našli su se i američki ministar pravde Erik Holder, zvezda tabloida Paris Hilton i pevačica Britni Spirs. Međutim i dalje je nejasno da li su lični podaci ukradeni sa mobilnih telefona i personalnih računara, ili su ih se hakeri dokopali zaobilaznim putem, upadom u neku bazu podataka, poput Američke kreditne agencije, koja raspolaže podacima o novčanim transakcijama Amerikanaca.
Mere zaštite postoje, ali političari ponekad ne obrate pažnju na opasnost od čuvanja podataka na nesigurnim platformama, kaže za Dojče vele Konstanca Kurc, portparolka nemačke organizacije Haos kompjuter klub. Ona objašnjava da su i nemački političari i poslovni ljudi meta hakerskih napada, te da je u opasnosti i kancelarka Angela Merkel, iako je njen mobilni telefon kriptografski zaštićen, zato što koristi SMS komunikaciju. Po Kurcovoj, rešenje je u oštrijim zakonima, a Udo Helmbreht, direktor EU Agencije za bezbednost u IT sektoru, poredi sajber napade na lične podatke sa pljačkom banke.

S druge strane, istraživači sa Kembridž univerziteta kažu da ne morate biti haker da biste otkrili na koje haljine supruga Baraka Obame troši pare, već da more pikantnih podataka možete pokupiti i pažljivim čitanjem Fejsbuka. Da bi to dokazali, oni su u saradnji sa blizu 60.000 volontera koji su ih snabdeli s FB-lajkovima, koristili algoritme za predviđanje religijskih i političkih stavova fejsbukovaca, te otkrivanje seksualne orijentacije korisnika i dobili zapanjujuće tačne podatke.

Na osnovu lajkova koje su ubacivali u algoritme i miksali ih s podacima iz psihometrijskih testova ličnosti, uspeli su da predvide, recimo, zloupotrebu narkotika s tačnošću od 73 odsto. I dok se istraživanje neviđeno dopalo kreatorima personalizovanog marketinga, aktivisti za ljudska prava su zazvonili na uzbunu, jer i kreiranje digitalnog profila još kako ugrožava privatnost. Korišćenje tehnologije za predviđanje političkih stavova, ili otkrivanje polne orijentacije, predstavlja pretnju za slobodu ili čak atak na život, izjavio je Majkl Kosinski, vođa projekta, a Nik Pikles, direktor organizacije za zaštitu privatnosti Big Brother Watch kaže da je krajnje vreme da razmislimo o tome koliko podataka dobrovoljno delimo.

Za to vreme IT eksperti tvrde da najviše podataka curi zbog zastarelog i prevaziđenog koncepta lozinki, te da su pasvordi Ahilova peta za osetljive naloge. Guglovi inženjeri misle da je rešenja u hardverskoj autentifikaciji. Međutim, kada se govori o pojmovima autentifikacija i autorizacija, običnom smrtniku nije najjasnije šta je šta, pa valja reći da je autentifikacija proces određivanja da li uopšte neki korisnik može ili ne može da pristupi određenom sistemu. Autorizacija, opet, sledi autentifikaciju i zapravo određuje čemu je moguće pristupiti.

Bilo kako bilo, Gugl već naveliko eksperimentiše s novim načinima logovanja, koji treba da zamene tradicionalne lozinke. U igri je i identifikacija kripto-karticama i smartfonima, a dva modela koja najviše izazivaju pažnju su verifikacija u dva koraka i Smartcard-Like USB Token. Prvi model već dve godine funkcioniše u praksi i traži od korisnika koji se loguje sa novog kompjutera da nakon verifikacije lozinke ukuca šestocifreni kod koji kreira kolačić u brauzeru i koji mu je na mobilni telefon stigao putem SMS-a, odnosno glasovnom porukom.
Smartcard-Like USB Token verovatno ćemo u najskorijoj budućnosti nositi u džepu, a futuristi ne isključuju ni implantaciju za rasejane i one koji su skloni gubljenju stvari. Zamisli da odletiš na drugi kraj sveta i ne možeš nigde da se uloguješ jer si zaboravio da poneseš hardverski identifikator, kaže jedan beogradski gejmer i dodaje: Koji bedak!

Štampaj s mobilnog

Dok Panasonik odustaje od tržišta mobilnim uređajima, a Windows Phone se toliko slabo prodaje da je već najavljen prekid podrške za WP 7.5 Mango u septembru 2014, Blekberi ima novih milion porudžbina. U isto vreme Gugl planira da na tržište izbaci novi pametni telefon Nexus 5, a Soni je predstavio dva nova smartfona, Xperia SP i Xperia L. Samsung i HP mame nove kupce Samsungovih mobilnih uređaja mogućnošću direktnog štampanja na više od 180 mrežnih štampača iz HP InkJet i LaserJet programa. 

Zagrobni tvitovi

Radosna vest za sve koji planiraju onlajn život i posle smrti: Aplikacija LivesOn, kreirana za slanje tvitova i nakon umiranja, biće spremna za preuzimanje početkom aprila. U prvoj fazi je besplatna, a funkcioniše tako što istražuje vaše tvitove, uči i skida vam obrazac ponašanja na Tviteru, pa onda generiše tvitove koji treba da liče na vaše, jer će ih objavljivati kada umrete. Aplikacija će biti u funkciji samo pod uslovom da počnete da je koristite za života, kako biste proverili i korigovali njenu buduću, samostalnu produkciju. Potrebno je i da nekog ovlastite da obavesti servis da ste mrtvi, kako biste startovali s onlajn zagrobnim životom.