Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.01.2021. 02:03
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
МУЗИКА
Плаво и златно

Филмски наслов концерта чембалисткиње Смиљке Исаковић, Повратак у будућност 3, указује на будућу домаћу традицију музике за овај инструмент, ону која је тек последњих деценија у настајању. Бројка 3 открива да је ово трећи такав концерт и да ће, попут истоименог „блокбастер“ серијала вероватно уследити још неки наставак.Програм је сачињен, с једне стране, од партитура које су изворно намењене клавиру али их је Исаковићева чула и као чембалске и прилагодила свом инструменту (Максимовић, Логар, Старчевић, Бабић). Свита за клавир Рајка Максимовића, рецимо, добила је помало футуристичку - изражајност будућности... У комадима Preludi Giocosi Kонстантина Бабића интензивиран је утисак хумористичности и дечје озарености. Постигнуто је оно што је интерпретаторка намеравала: нове композиције, једино ноте остају исте.

С друге стране стоје три светске премијере, све посвећене Смиљки Исаковић. Т ‘н је, попут највећег дела опуса Димитрија Големовића, партитура надахнута фолклором, овде звуком шаргије и саза, при чему се аутор водио мишљу Мусоргског, „народ ствара а композитор аранжира“. Сазнајемо да чембало заиста може да симулира звук двеју тамбура јер је Исаковићева, интервенишући у оригинални текст, укључила саз (Андрија Сагић), те је поређење било могуће на лицу места. Четири лица др Дил-а Ивана Бркљачића проблематизују увек актуелно питање кича, духовито али жестоко се разрачунавајући са појавностима феномена Дил(етант)а: Его(ја), Новац(он), Кич(ти) и Трајна штета(ми). Плаво и златно Александра Дамњановића за полазиште има први стих песме Манасија Васка Попе; трага за акустичким одразом колористичког садејства, односно, за нијансом коју познајемо као „византијско плаву“, уникатну у историји ликовне уметности, отелотворење конкретног духовног простора.

Плаво и златно, поднаслов овог реситала, јесу и боје инструмента Смиљке Исаковић, на коме самосвојно и са много љубави доприноси стварању будуће традиције српске чембалске уметности.Марија Ћирић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ивица Дачић, председник Владе

Изабрани смо на земаљским, а не на небеским изборима, за земаљску Србију. На оним небеским, за небеску Србију, та прича је завршена.

Прочитајте све мисли
bg