Arhiva

Internacionalno

Slobodan Ivkov | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 4. septembar 2013 | 21:45
Internacionalno

Projekat poseduje i kontinuitet (jedna obimna knjiga od 180 stranica velikog formata godišnje), i odličan sadržaj koji je najvećim delom rezultat naše saradnje sa savremenim svetom, i vrhunske autore, i moderan dizajn, i vrhunsku tehničku realizaciju (odličnu štampu, hartiju i povez). No, opet sve zavisi od samo jedne osobe, akademskog slikara mr. Branka Đukića, ali, na svu sreću, podržanog, ako ne od nekog ministarstva, a ono bar od lokalnog kulturnog centra i vojvođanskog sekretarijata za kulturu.

Bez obzira na to što stripari u svojih 20 nezavisnih dela neguju potpuno različite likovne sve zajedno odlično pokazuje kako današnji svet funkcioniše u doba interneta! Nacije, do sada čvrsto povezivane sa lokalitetima, državama i toponimima, kao da više ne postoje, a teme kojima se njihovi predstavnici bave su posebna priča. Preplitanje kultura je potpuno, a određenje nacionalnog krajnje maglovito!

Iz Španije je stigao rad Kena Nimure, a iz Italije Julije Gromskajeve. Pravi Italijan Tuveri kreira Beleške ruskog heroja, na osnovu jedne, sa ruskog bloga skinute istinite ispovesti nesrećnog invalida, vojnika-dobrovoljca iz Čečenije. Mehdi Alibejgi iz Irana bavi se pravima potrošača, Nemac Klajst obrađuje američku kantri pesmu DŽonija Keša.

Za nas je, pored Frisendine mračne storije o trgovini ženama iz Srbije i njihovom prinudnom prostituisanju, najinteresantniji ogroman (54 str!), karikaturalnom stilizacijom izveden strip Čiča Pavle Francuza Marsela Kušua, nastao na osnovu tobožnje ispovesti jednog starca, Srbina Pavla Putnika, u eks-Ju stacioniranom vojniku Unprofora.

Reč je o čas tužnoj, čas urnebesnoj verziji srpske i jugoslovenske istorije, koja je u ravni skaski Broja Jedan iz serije Alan Ford. Sumanuto mešanje faktografije, snoviđenja, laži, bajki i nadrealne istorije, od srednjeg veka, Kosovskog boja i Turaka, preko Prvog i Drugog svetskog rata, te Druga Tita kao političkog superheroja, sve do današnjih dana. Nezaboravno!