Arhiva

Hrvatskoj su Srbi bili potrebni samo za ulazak u EU

T. Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. novembar 2013 | 20:00
Hrvatskoj su Srbi bili potrebni samo za ulazak u EU


Predsednik Srpskog nacionalnog veća i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac kaže za NIN da u momentu kada Srbija rešava pitanje Srba na Kosovu, na primeru Vukovara može videti kako će sutra postupati Kosovo prema Srbima, kome ih Srbija prepušta i kome veruje. On kaže da je za vukovarske ratne veterane ćirilica agresorsko, demonsko pismo, pismo ratnih zločinaca ali i da ih Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koristi u političkom obračunu sa vlastima. Stožer branitelja Vukovara onemogućio je predsedniku Hrvatske Ivi Josipovića i premijeru Zoranu Milanoviću da polože venac u Vukovaru u Danu sećanja na žrtve ovog grada. Josipović je rekao da su se povukli da bi izbegli sukob i nasilje, a Milanović da to nije utakmica za njega i da se ne želi igrati.

Stvarni cilj je mobilizacija glasačka HDZ na mržnji prema Srbima ili je u pitanju ćirilica?

U pitanju je i jedno i drugo, mobilizacija aktera koje ste naveli, pojedinih delova crkve, braniteljskih organizacija i desničarskih stranaka, plus HDZ. To je oživljavanje vesnika ponekad isključivih ideologija, vrednosti, politika, kojima je cilj ponovno raspirivanje antimanjinske atmosfere u kojoj je ćirilica uzeta kao sredstvo raspirivanja antisrpske atmosfere. Time se ponovno pokazuje da postoje stranke u Hrvatskoj, i politika u Hrvatskoj koje nisu dovoljno hrvatske, koje ne poštuju hrvatske vrednosti, nego sarađuju sa Srbima i Srbima daju neka prava.

Ćirilica je simbol agresije?

Da, oni je smatraju simbolom agresije i agresora kojima levo-liberalna vlada daje pravo građanstva u Hrvatskoj i time ne poštuje hrvatske žrtve i vrši još jednu agresiju na Vukovar i Hrvatsku. Reč je o demonizaciji ćirilice, stigmatizaciji Srba, proglašenju nehrvatskim strankama poput Socijaldemokratske partije i Hrvatske narodne stranke, proglašavanje vlade Zorana Milanovića nehrvatskom.

HDZ je bio na vlasti kada je usvojen Zakon o dvojezičnosti? Ovo je politički obračun?

Dok im je to trebalo da budu na vlasti, uvedu Hrvatsku u EU, zajedno s nama, nismo im smetali, ni mi kao koalicioni partner, niti Srbi, a nije im smetala ni ćirilica. Sada kada nisu na vlasti, a Hrvatska postala članica Unije, ponovo im smeta ono što im je smetalo devedesetih.

Simbol devedesetih je i Arkanova udovica. NJene pesme slušaju u Vukovaru, i ultranacionalisti nemaju problem s tim?

Slušaju je u Vukovaru i svim delovima Hrvatske. I ne samo nju već i druge turbo folk pevačice. Prema tome, ne bi me čudilo da oni koji razbijaju ploče sa ćiriličnim natpisima posle završe u gostioni u kojoj slušaju Cecu Ražnatović Arkan. To je šizoidnost naše političke situacije.

Srbi u Hrvatskoj očekuju intervenciju Srbije?

Žao mi je što pojedini predstavnici Katoličke crkve sudeluju, i što predstavnici Pravoslavne crkve za sada o tome ćute. Srbija je zaokupljena sobom i Kosovom, ali na evropskom putu mora pokazati interes za to da Hrvatska teško kompromituje svoje evropsko članstvo.

Međunarodna zajednica je garant prava Srba u Hrvatskoj. Očekujete li reakciju?

Očekujemo osudu Evropske komisije, OEBS-a i Saveta Evrope.

Dan sećanja na žrtve Vukovara pretvoren je politički obračun?

Upravo tako. I time su pokazali kakav Vukovar žele. Vukovar podela, Vukovar isključivosti, i Vukovar ponižavanja svih koji drugačije misle.

Ante Gotovina na strani Stožera branitelja Vukovara, Mile Dedaković Jastreb uz hrvatsku vladu?

Gotovina je očito odlučio biti na strani koja ga više slavi.