Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.01.2022. 10:56
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Реч недеље
Шахт

Тешко сам могао да предвидим да ће се наша економска криза одразити на судбину шахтова. Део oвдашње осиромашене омладине поправља своју материјалну ситуацију крађом шахт-поклопаца са наших градских улица. Продају их претопљене са осталим металним отпадом које покупе са градских улица.Шахт је немачка реч Schacht настала још у 13. веку. Значила је метар за мерење отвора по брдима, а данас Немца најпре асоцира на рударско окно. Постоји уверење да је у руском ову реч први употребио свестрани писац и научник Ломоносов (1711-1765). Мада је највероватније да се појављује joш 1709. године у руском преводу Штурмове књиге „Војна архитектура“. Рудар је на руском шахчор (ако сам реч добро транскрибовао), мада је у изговору ближе шахћор.

Код нас се данас реч шахт употребљава само за отвор са поклопцем у висини тла ради приступа подземним инсталацијама. Тај поклопац је предмет крађа и затим брига градских власти да их што пре замене из довољних резерви, због несавесних грађана.

Ово је повод да још једном нагласим колико је важно да градске службе имају довољно резерви калдрме, украсних елемената и ивичњака, да би улице увек биле уредне. И у Европи се елементи градских коловоза и пешачких стаза свакодневно троше и кваре, али има довољно резерви да одређене службе прате стање на терену и одмах интервенишу. Ништа не вреди кукати тобож на неку посебну немарност наших грађана. У природи тих елемената је да се кваре код нас и у свету, а у надлежности градских служби је да се то стално поправља. Све остало је  утопија. Или комични вапај неке апстрактне градске управе која као да стално има отворен конкурс за неке друге идеалне грађане уместо нас постојећихЈован Ћирилов


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Иван Мркић, министар спољних послова

Ево, да ме ставите уза зид и припретите не знам чиме, и питате кога бих предложио за Вашингтон, ја не знам. Треба да буде добра личност, образована, да зна језик савршено, да воли САД, али не толико да заборави на своју земљу. Ја то овде немам. Енде.

Прочитајте све мисли
bg