Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   29.05.2023. 08:43
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
АЛБУМИ
Лековити минимализам

Једине речи које сам данас рекао“, пева Бил Калахан у отварајућој песми The Sing с новог албума Dream River, јесу пиво и хвала“. И заиста, постоји ли већа утопија у данашњем свету од оне коју је Калахан осликао у овој песми? Човек седи у бару неког хотела, ужурбани људи пролазе и нешто вичу или гунђају, а он мирно изговара само две речи: „пиво“ и (кад га добије) – „хвала“. Савршено.

Калахан штеди речи. Тамо где би други раскопчали каиш и дали се у китњасто претеривање, он стеже и сече. И, како то обично и бива с добром поезијом, ипак успева да каже више.
Тај лековити минимализам, који су на другачији начин баштинили аутори попут Џонија Кеша и Гаја Кларка, видљив је на целом албуму. Песма Small Plane права је ода том мало-нам-за-срићу-триба приступа животу. Отпевана Калахановим упечатљивим баритоном, ова песма делује као лек за смирење: „I really am a lucky man/ Flying this small plane“.

Истини за вољу, није све на овом албуму посвећено животним радостима и малим задовољствима. Ипак је Калахан један од уклетих песника, доказао је то албумима које је потписао као Смог. А ђаво у њима може само да задрема, не и да умре. Ево песме веома веселог назива која то добро илуструје - The Spring. Калахан овде намћорасто гунђа: „We call it spring, though things are dying“, а онда се малчице исправља: „The true spring is in you/ the true spring is in you“...

Ова друга особа је можда и највећа промена у лирици Била Калахана, некад поносног аутора циничне реченице: „Кад сам сам у својој соби, осећам се тотално као део заједнице!“ У једној од веселијих песама на албуму, Javelin Unlanding, он каже: „Don’t die just yet/ And leave me/ Alone alone alone/ On this journey/ ’round the sun“.

Калахан пева поезију, па и његовој музици треба приступати пажљиво, вагајући сваку реч и уживајући у њој као у гутљају хладног пива на врео августовски дан. Песма. Хвала.
Милан Вукелић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари


Овде можете додати свој коментар
 
Ваше име и презиме
{COMMENT::EMAIL}
Ваш коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Иван Мркић, министар спољних послова

Ево, да ме ставите уза зид и припретите не знам чиме, и питате кога бих предложио за Вашингтон, ја не знам. Треба да буде добра личност, образована, да зна језик савршено, да воли САД, али не толико да заборави на своју земљу. Ја то овде немам. Енде.

Прочитајте све мисли
bg