Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   25.07.2021. 12:06
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Маркет као паркет

О „испоруци мазУУУта“, о мелодији „с најновијег албУУУма“, о продаји „у супермаркЕЕЕтима“ слушамо свакодневно на радију, на телевизији, а наравно и на улици. То дужење и померање акцента супротно је оним „ПИратима“ и „НОмадима“, поменутим прошле недеље, који би морали да буду пиРАти и ноМАди.

Исправно би било мАзут, мАзута као мАмут, мАмута. Маркет и супермаркет су енглеске речи, па би било нормално да задрже нагласак на првом слогу основе (мар), као што чинимо за рекет, баскет, офсет, геџет, таблет и слично.

Продужено „е“, истина, имамо и у англицизмима као буџет, буџЕта или тикет, тикЕта, али они су примљени у време наших дедова (који чак нису знали ни да се изговара „баџет“!), када су малобројне енглеске речи долазиле преко француског и немачког. Данас (зар не?) сви перфектно говоримо енглески, па зашто би се онда маркет и супермаркет поводили за паркетом или квартетом?

Именица с латинским завршетком -ум у српском има преко триста ако рачунамо и стручне термине, а бар двадесетак су у широкој употреби (датум, форум, монструм, пленум, минимум, референдум итд.). Ни једна једина нема дуго „у“. Мој покојни пријатељ и сарадник Милан Шипка први је у свом „Правописном речнику“ (Прометеј, Нови Сад 2010) поред нормативног акцента албум, албума на „а“ допустио и померени акцент албУма, албУми. Кад сам га упитао зашто је то учинио, одговорио је са уздахом: „Сви тако говоре.“

У праву си био, Милане. Сви тако говоре, и тако ће говорити и даље. У данашње време, са оваквом културом и оваквом просветом, наивно је помислити да савети и препоруке језикословаца могу нешто да промене. Зато ни овај напис не треба схватити као савет или поуку, него пре као усамљени глас протеста.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари


Овде можете додати свој коментар
 
Ваше име и презиме
{COMMENT::EMAIL}
Ваш коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Томислав Николић, председник Србије

Не притискајте председника републике, никад нисам донео погрешну одлуку, па нећу ни сада

Прочитајте све мисли
bg