Arhiva

Misterija izgubljenih čarapa

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. novembar 2013 | 23:05
Misterija izgubljenih čarapa


Kada je švajcarska kompanija Blacksocks ugradila radio ID tagove u vrh čarapa da bi mogle da se skeniraju RFID čitačem u obliku mini-daljinca, koji je u vezi s pametnim telefonom preko blutut veze, bila je to dobra vest za sve članove FB grupe Kuda idu izgubljene čarape?, te fanove organizacije The Bureau of Missing Socks, kao i ostale zainteresovane rešavače ove misterije.

Loša vest je da je aplikacija korisnike zatrpavala i nepotrebnim informacijama tipa koliko je puta čarapa bila oprana, kada je proizvedena i da li se boje na levoj i desnoj podudaraju, što neki analitičari vide i kao produkt invazivne tehnologije koja slama duh i telo, a nemački publicista Frank Širmaher tretira kao maltretiranje zbog kojeg korisnici interneta gube kontrolu nad svojim razmišljanjem.

Međutim, praćenje stvari uopšte nije tako loše ako je efikasno i oprano od viška informacija, kojima napaljeni dizajneri opijeni kreativnim nadahnućem vole da (za)kite nove uređaje, po sistemu hajde da dodamo još jednu opciju, ne košta nas ništa i baš se zabavljamo. U tu klasu spade i sprava Findem Tracking, razvijena za sve one silne rasejane ljude koji sistematski gube i zaturaju ključeve, novčanike, torbe i automobile. Kreatori se hvale da je Findem Tracking najtanji blutut za praćenje, a ima i dugmence koje omogućava nalaženje telefona tako što aktivira zvonjavu, u slučaju da ste i njega zaturili. Baterije mu traju 18 meseci, a košta 25 dolara, pa eto sreće i radosti za sve kojima je dozlogrdilo da prevrću celu kuću u poteri za izgubljenim predmetima.

Ali, pošto svako praćenje ima dva lica, dobro je dok vi pratite stvari, a ne one vas. A upravo to je karakteristika LG Smart televizora, koji vas prati i krade privatne podatke, čak i kada mu je dotična opcija isključena. Ovo je otkrio britanski bloger DoctorBeet, koji je primetio da su meta podaci šerovani, čak i kada je opcija Collection of watching info isključena. No, čak i ako vas nije briga šta o vama cinkari vaš TV aparat distributeru televizijskih programa, niko nije ravnodušan na smišljeno i tajno njuškanje bližnjih.

Ako niste znali, srpsko internet nebo ima gomilu veb-sajtova na kojima se za male pare reklamiraju, prodaju i iznajmljuju špijunske mikro kamerice u senzorima dima i mirisa, te bežične bubice i ostali asesoar za tajno čeprkanje po tuđim životima. U beogradskim radnjama može da se kupi i ruski digitalni audio snimač od 12 grama, za prikriveno snimanje razgovora, sa solarnim napajanjem, koji prodavac hvali da je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanji snimač razgovora na svetu i savetuje: Ovu bubicu za snimanje postavite na skriveno mesto u prostoriji i on će snimiti svaki razgovor narednih nekoliko nedelja.

Nude se i prisluškivači u produžnom kablu s ugrađenom špijun-bubom, SIM karticom i aktivacijom na glas, neograničenog dometa, bežične bubice za ispite i pomoć studentima, pristupačne cene, koje izgledaju kao oni čepovi za uši protiv hrkanja, a ima i paraboličkih prisluškivača, mikrofona i kamera sakrivenih u kompjuterskim miševima, laptopima, satovima, olovkama. U ponudi su i lokatori, detektori i ometači špijunske opreme, pa kome šta treba. Prodavci hvale svoju robu i nude nadzor dece, radnika i preljubnika, a prodaju i odbrambene mere.

I dok običan svet izgara da vidi i čuje šta rade njegovi bližnji, naučnike zanima mnogo više, oni bi da pročitaju misli. Tako je na konferenciji Human Sensing 2013. u Jokohami predstavljena aplikacija Neurocam za ajfon, koja skenira mozak u potrazi za električnim aktivnostima. Ona EEG podatke klasifikuje od jedan do 100, pa kad dobace do 60, kamera počinje da snima kadrove iz korisnikovog ugla jer je interes korisnika otkriven. Snimke od pet sekundi onda klasifikuje u album, pa ko hoće može da se uveri na koje se cipele, ženske grudi i slično, zamorac naložio. Kažu da su oglašivači poludeli od sreće nad ovim izumom i odmah investirali u dalji razvoj, jer kako stoje stvari, reklamne agencije više od ljubomornih muževa i žena žele da vam uđu u glavu.

GIF opet u modi

Novi procvat GIF-ova dogodio se kada su se razmnožili onlajn servisi za laku izradu, poput GIF Yourself gde možete da udenete svoje lice u već postojeće animirane GIF-ove, koji služe kao predlošci u tri kategorije: #Ples, #Sreća,#LJubav. Dovoljno je da odaberete fotografiju, malo je doterate i eto vas u GIF izdanju.

Ode Nokia i službeno

Deoničari kompanije Nokia odobrili su preuzimanje ove kompanije od strane Microsoft-a po ceni od 7,2 milijarde dolara, tako što je 99,7 odsto deoničara glasalo za, pa je akvizicija i zvanično odobrena. Tako je i službeno Nokia postala vlasništvo kompanije Bila Gejtsa, čija slika s namrštenim licem je obigrala svet i vezuje se za izbor novog CEO kompanije.