Arhiva

Toplica Spasojević

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 8. januar 2014 | 20:23
Toplica Spasojević


ITM, kompanija u vlasništvu Toplice Spasojevića, jedna je od retkih na čijem se sajtu može pročitati da sprovodi UPPR zbog otežane likvidnosti i da je Privredni sud pre mesec dana doneo rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka, radi ispunjenosti uslova za otvaranje postupka stečaja u skladu sa UPPR-om.
U razgovoru za NIN Spasojević kaže da su valjda jedina kompanija koja se odlučila na ovaj postupak, a da joj nije bio blokiran račun.

Kako ste došli u problem sa likvidnošću?

Dosta smo investirali u kompaniju. Samo od 2008. ITM je investirao sedam miliona evra i zaposlio 300 ljudi. Mi smo prošle godine bankama vratili sedam miliona evra i naše dugove sa 34 spustili na oko 27 miliona. Ali, nažalost, svi ti krediti su kratkoročni ili srednjoročni, do pet godina, tako da smo procenili da bi nadalje imali problema sa vraćanjem kredita bankama i odlučili se za UPPR, jer verujemo da je to put da kompanija nastavi normalno da posluje, da redovno izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, poslovnim partnerima i bankama.

Šta planirate UPPR-om?

Već smo dogovorili sa bankama reprogram dugova. Nama nije potreban otpis, samo jedan finansijski predah da sačekamo neke bolje dane za srpsku privredu. Da ne bismo došli u problem da neka od banaka insistira na vraćanju kredita i prekrši dogovor ili da ne uspemo da se dogovorimo, odlučili smo se da iskoristimo zakonsku mogućnost i pokrenemo predstečajni postupak. To je put da sa poveriocima postignete dogovor koga se onda svi moraju pridržavati. Odmah smo se dogovorili da reprogramiramo dug, uz grejs period od dve godine, a period otplate četiri godine uz kamatnu stopu od 6,5 odsto plus euribor. I dobili smo taj finansijski predah o kome pričam već neko vreme. Ne za ITM, nego za celokupnu srpsku privredu. Insistirao sam na dogovoru države, banaka i privrede da se dogovori neki reprogram obaveza kako bi privreda predahnula i izvukla se iz problema likvidnosti. Bojim se, međutim, da najveći deo njih ne razume o čemu se tu radi, a ceh će platiti privreda i zaposleni u njoj.

Zašto verujete da ćete uspeti da se izvučete iz ovog problema?

Naš dug bankama nije veliki, na vreme smo krenuli da rešavamo problem. Mi smo valjda jedina kompanija koja je krenula u UPPR a da nije imala blokadu računa. Imamo imovinu koja je višestruko vrednija od dugova, ali ovo nije vreme kada se ona može prodati i na taj način problem rešiti. Zato nam je reprogram bio potreban kako bismo relaksiranije sačekali neko bolje vreme.