Arhiva

Slavni i pravoslavni

Marko Lovrić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 16. april 2014 | 20:25
Slavni i pravoslavni
Nije još svako dobio svojih petnaest minuta, ali su veliki prasak elektronskih medija i snižavanje kriterijuma ako već nisu svakog petnaestog barem svakog sto pedesetog žitelja planete učinili makar lokalno slavnim. Čak i po tom konzervativnom unosu, svetom bi trebalo da se mota nekih 2,7 miliona slavnih pravoslavaca. Nad nekima bi od njih crkveni strop trebalo da se sruši, kažu biblijske priče, ali marketinški stručnjaci tvrde da ne postoji loša reklama.

Tom Henks svakako to nije. Oskarovac proslavljen Forestom Gampom i Spasavanjem redova Rajana, čiji su filmovi zaradili oko 8,5 milijardi dolara, što je ozbiljna para čak i po holivudskim standardima, postao je pravoslavcem u grčkoj varijanti pod uticajem supruge Rite Vilson, rođene kao Margarita Ibrahimov, u klasično balkanskoj bračnoj mešavini grčkih i bugarskih sastojaka.

Kada idem u crkvu a zaista idem razmišljam o tajni. Mozgam o tome zašto su ljudi takvi kakvi jesu, i zašto se loše događa dobrima, a dobro lošima. Tajna je, mislim, gotovo ujedinjujuća teorija čovečanstva.
Sve je ovo hrišćanski korektno, mada je upitno šta Henksova crkva misli o njegovoj bučnoj podršci homoseksualnim brakovima. Oskarovčevo svetogrđe verovatno prolazi uz reči neka svoga i u gori Henksa.
Odmahivanje rukom kleru je verovatno nešto teže kada se povede reč o pravoslavnom poreklu Jorgosa Kirjakosa Panajotoa, životom krštenog kao DŽordž Majkl. Čovek jeste prodao preko sto miliona ploča, ali je slobodnim životnim stilom, samo primera radi, pre nekoliko godina naveo jednu fundamentalističku hrišćansku grupu da se moli za njegovu smrt dok je bolovao od upale pluća. Ako će pravoslavnima od toga biti lakše, nije baš verovatno da DŽordž ozbiljno shvata Jorgosa.

Dvesta dece je oko mene svakog jutra mrmljalo jedva razumljive crkvene pesme, i svako malo sam morao prestati da čačkam nos kako bih se pretvarao da tražim tekst u himnarijumu, pričao je Majkl o svojim školskim kontaktima sa religijom.
Teška dilema za svaku hrišćansku denominaciju, u rangu onih o tome da li bog može da učini sebe nepostojećim, podeli se na tri dela ili napravi kamen koji sam ne bi mogao da podigne, bilo bi pitanje da li su kao jagnjad prihvatljiviji DŽordž Majkl ili sestre Kardašijan. Nova nevolja za pravoslavne, jer su potonje odrasle u napola pravoslavnom domu, budući da su ćerke Jermenina.

Nije poznato koliko je pravoslavnom ostala Naomi Kembel nakon što je okončala vezu sa ruskim tajkunom, ali je pravoslavlje bolje sreće kada je reč o sportistima. Pit Sampras, šest puta uzastopno prvoplasirani na završnoj ATP-ovoj listi, osvajač 14 grend slem turnira, među kojima i rekordnih sedam Vimbldona, sedmi dan je kao dete, kaže biografija, provodio u grčkoj crkvi. Pravoslavni versko poreklo dele i sa nizom vrhunskih etiopijskih trkača, recimo sa Kenenisom Bekeleom, svetskim i olimpijskim rekorderom na pet i deset hiljada metara, i Haileom Gerbrselasijem, dvostruko zlatnim na Olimpijskim igrama. Kako bi se završio krug kredom, što bi rekao Kiš, nakon popularnih grčkih, jermenskih i etiopijskih pravoslavaca, treba pomenuti i jednog albanskog glumca DŽejmsa Belušija, rođenog u porodici emigranta iz Korčanskog okruga. Beluši ima i počasno albansko državljanstvo, a posećivao je i očev rodni kraj, što ga na stranu smešno dičenje diljem pravoslavnog interneta čini jednim od retkih slavnih i pravoslavnih koji drugi deo rime shvata iole ozbiljno.