Arhiva

Večiti reformator Crkve

S. S. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 23. april 2014 | 18:58
Večiti reformator Crkve


Sociolog religije, književnik, prevodilac i publicista Mirko Đorđević (76) preminuo je 18. aprila. Široj javnosti je najpoznatiji po kritici veze između Srpske pravoslavne crkve i nacionalizma, udela crkve u stvaranju ratnohuškačke atmosfere u Srbiji devedesetih, ali i po zalaganju za temeljnu sekularizaciju društva i modernu reformu SPC.

Autor desetina knjiga i eseja, bio je rado viđen i slušan učesnik na brojnim simpozijumima na kojima je s retkom erudicijom, dubinskim razumevanjem i pouzdanošću govorio o implikacijama političke moći crkve, organizacije nominalno spasenjske, a ne političke, čija bi misija trebalo da bude evangelizacija, a ne klerikalizacija.

Kao angažovani intelektualac je krajem oktobra 2002. s devetoro kolega javnosti uputio zvanični apel na suprotstavljanje populističkom nacionalizmu. Napustio je Društvo književnika Srbije u znak protesta nakon razaranja Vukovara krajem 1991. godine, osnovavši potom Forum pisaca.
Bio je jedan od urednika lista Republika i saradnik lista Danas, a 2008. je dobio nagradu Dušan Bogavac koju NUNS dodeljuje za etiku i hrabrost. Dva kvaliteta koja će s Đorđevićevim odlaskom u domaćoj javnosti izvesno manjkati.