Arhiva

Suša sa Sušičkih vrela

S. P. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 23. jul 2014 | 19:21
Suša sa Sušičkih vrela

Foto Miloš Cvetković

Pijaće vode nema, ali nema ni predizborne trke, pa samim tim ni aktivista SNS-a koji Užičanima toče vodu iz balona dok vrh stranke veća kako da se što pre izađe iz košmara. Tada je izvećano da se snabdevanje prebaci iz algama zagađene akumulacije u Vrutcima na Sušička vrela za čije održavanje se brinula opština Čajetina. A onda su se u martu mesecu u vodi pojavili crvi ili, kako ih stručnjaci finije zovu, nematode. Nismo reagovali odmah jer se radilo o količini koja nije opasna po zdravlje ljudi, ali se sada broj povećao i morali smo da reagujemo. Da li je do toga došlo zbog pojačanih kiša ili loše prerade, moraće neki drugi stručnjaci da ustanove, a naš posao je da zaštitimo zdravlje stanovništva, kaže za NIN Biljana Mijović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Užica.

Situacija je postala alarmantna kada su se osim crva pojavile i alge i to na mestu akumulacije u Sušičkim vrelima. Ovaj problem bi mogao da se pripiše zlim prirodnim silama da je voda za piće zagađena i u Čajetini, ali nije. Mi ne znamo šta se dogodilo, ali pretpostavljam da je došlo do problema u preradi vode jer postoje sredine koje se snabdevaju iz daleko zagađenijih akumulacija nego što su to Sušička vrela, pa ipak dobijaju zdravu vodu. Trenutnu situaciju bih ipak nazvala incidentom jer je posle zagađenja koje smo registrovali kvalitet vode bio sve bolji i nadam se da će ona uskoro postati upotrebljiva za piće. Ne postoji opasnost da se alge kao u Vrutcima zadrže i na akumulaciji u Sušačkim vrelima, jer to nije stajaća voda i sredina u kojoj mogu da opstanu. Ali je potrebno da se utvrdi ko je kriv za taj incident, da se to ne bi ponavljalo, kaže Mijovićeva.
Na pitanje da li je zakazala prerada vode ili je došlo do ulivanja vode iz Vrutaka, NIN je pokušao da dobije odgovor od direktora Vodovoda u Užicu Dragana Simića. Ali i pored obećanja da odgovor sledi, ipak nije stigao do zatvaranja ovog broja.