Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.01.2021. 02:49
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
(Из)дресиран пас

Ако се несвршеном глаголу дода префикс, он некад мења његово значење а некад не, али га у сваком случају претвара у свршени

Зашто данас скоро сви кажу узроковати, уместо проузроковати?“ пита један дугогодишњи читалац НИН-а. Одговор на то питање захтева мало подужу расправу, која се тиче двовидских глагола... Ако вас тај сувопарни граматички термин није уплашио, читајте даље.

Двовидски глаголи су они као видети, чути, разумети, ручати, вечерати. Док за велику већину осталих глагола у српском разликујемо свршени вид (нпр. Чим га приметиш) од несвршеног (Примећујеш ли га?), двовидски имају исти облик за оба вида (Чим га видиш – Видиш ли га?). Глаголи са завршетком на -овати (-евати), -ирати и -исати такође су по правилу двовидски. Зато наспрам порећи и порицати имамо само демантовати. Кажемо једнако „Овде ћу паркирати“ и „Увек ћу овде паркирати“, за разлику од: „Овде ћу оставити кола“, али „Увек ћу овде остављати кола“. „Конструисао је авион“ може значити било „Градио је авион“ било „Саградио је авион“.

Ако се несвршеном глаголу дода префикс, он некад мења његово значење а некад не, али га у сваком случају претвара у свршени, као у чинити – учинити, правити – направити, миловати – помиловати, масирати – измасирати. А двовидски глаголи? Њима би, по логици, префикс био нужан само за промену значења (нпр. упаркирати, испаркирати), док им за промену вида не треба.

Ту сад почињу компликације. Кажемо замаскирати, исфабриковати, прокоментарисати, иако би и маскирати, фабриковати, коментарисати, као свршени глаголи без префикса, значили мање-више исто. Загарантован добитак не разликује се од гарантованог добитка, ни издресиран пас од дресираног пса. Само нас неке семантичке и стилске финесе наводе да додајемо те префиксе. После свега, на питање с почетка још нисмо одговорили, али нека то остане за следећи пут.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Милорад Додик, премијер РС

Ја не верујем у БиХ, а Александар Вучић по службеној дужности треба да верује

Прочитајте све мисли
bg