Arhiva

Model do kraja godine

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 23. jul 2014 | 19:46
Model do kraja godine


Država više nema novca da finansira klubove, kako će biti rešen interegnum do privatizacije?


Transformacija, odnosno profesionalizacija sportskih klubova u Srbiji je neophodna. Trenutni način finansiranja je neodrživ i toga su svi svesni. Ne može više država da finansira sport a da pri tome nema nikakve odgovornosti u klubu i da se pokrivaju tuđe greške. I previše dugo je trajala praksa da država daje pare poreskih obveznika, a pojedinci ih troše prema svojim interesima i bez odgovornosti. Takvo ponašanje želimo da zaustavimo. Želimo da privučemo zdrav kapital i da se zna ko ulaže i ko odgovara za rezultate.
Godinama se odlagalo rešavanje, ali sada više nema prostora, ako danas ne promenimo stvari, bojim se da će sutra biti kasno. Uveren sam da će profesionalizacija doneti boljitak našem sportu i ne bismo se ni upuštali u to da ne vidimo da će naši klubovi biti jači posle toga.

Kada bi moglo da dođe do svojinske transformacije, posebno najvećih klubova, Zvezde i Partizana?

Posao je obiman i veoma kompleksan. Mi smo u Ministarstvu sporta svoj deo posla u pripremi privatizacije uradili. Ovo je nacionalna stvar, vreme je da se uključe i ostala ministarstva kako bismo zajedno izneli ceo proces.

Koji model transformacije je u opticaju?

Do kraja godine trebalo bi da bude usvojena zakonska regulativa i definisan model. Spremni smo da odmah krenemo. Paralelno sa pripremom procedure, već radimo na privlačenju potencijalnih investitora, jer džaba nam i najbolji model, ako ne privučemo zdrav kapital.