Arhiva

Muke sa Jarunom

DRAGAN JOVANOVIĆ | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 23. jul 2014 | 21:11
Muke sa Jarunom


Trebalo bi, možda, da gledam samo svoja suvoplaninska posla, ali đavo mi ne da mira te se, evo, petljam u rušenje malezijskog aviona. Elem, sećate se, valjda, da se, onomad, srušio, takođe, malezijski avion u Indijski okean i da, do danas, nije pronađen. U tom avionu je bilo i nekoliko Rotšildovih poslovnih partnera koji su imali akcije u novom elektronskom oružju kojim mogu da se ruše avioni kao komarci. A u avionu koji je srušen nad Ukrajinom bili su, pak, i naučnici koji su, navodno, pronašli lek protiv side. Te se nešto mislim: da li se Rusija i Ukrajina nepotrebno optužuju? Šta ako je avion srušio neko sasvim treći? Neko ko se lišio iskorišćenih naučnika da tajnu leka protiv side ne bi nekom drugom otkrili, a pritom da Rusiju i Ukrajinu, još više, zavadi.

K. G. Jung, moj guru iz Švice prima se na ovu moju teoriju zavere: Liči, liči to na svetske vladare iz senke. Kao, bre, da im se veoma žuri da što pre počne Treći svetski rat. NJina računica je prosta: velika svetska ekonomska kriza traži veliki rat, a to donosi veliki profit. Ali, to se tebe ne tiče, moj dečače! Bolje se pozabavi kakvo ćeš ime dati Tarinom štencu, jer to je veoma važno!

Poslušam Junga, pa posle dužeg premišljanja, rešim da se Tarino štene zove Jarun! Štooo!? Prvo, ima slovo r u tom imenu, a slovo r daje snagu svakom imenu; kako psećem tako i čovekovom. Drugo, Jarun je sin boga Vida, a nije zgoreg reći da je to ime nosio i rođeni brat Mojsijev, ali da ne razglabamo sada tu biblijsku temu...

Zadovoljan što sam Tarinom štencu snažno ime dao, u ligeštulu pored Vidovog hrama cevčim Nikolino vino i čitam treću knjigu srpskih izreka koje je prikupio Đoko Stojičić, pesnik, diplomata i nekad glodur NIN-a. Preko trideset hiljada narodnih izreka ti je on, moj bajo, sabrao i objavio! Akademik Pavle Ivić je napisao da Stojičić po broju izreka daleko premaša ukupnu količinu građe u Vukovoj zbirci, a Dobrica Đosić je, svojevremeno, rekao da Stojičić nije ništa drugo uradio, samo da je ovih pedeset godina sakupljao srpske narodne izreke, dosta je uradio. Po meni, pak, da je Đoka samo jednu od 30.000 izreka sakupio mnogo je, za Srbe, uradio. A ta antologijska izreka za nepce mi se zalepila kao neka Homerova stihovnica. A ona glasi: On je iz kraja gde sekirom brišu prozore.

E, sad, Milorad Dodik, inače, Đokin zemljak, kaže da će Brisel duboko da ponizi Srbiju pre nego što ona prizna Kosovo. Čisto sumnjam, moj Milorade! Jer, može li da se doaka narodu koji sekirom briše prozore?
Nego Tara me nervira; svaki čas, vadi Jaruna iz pletene korpe pune svežeg sena i krije ga po gustom grmlju trnjina. Biljana mi savetuje da se ne mešam u Tarina posla. A kada me je Nikolino vino ošašavilo i u dubok san me bacilo, javila mi se i moja Crna: Ako ne veruješ Tari, veruj meni i Biljani. Retke su brižne majke kao što smo nas dve.