Arhiva

Odmor

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 30. jul 2014 | 21:07
Odmor


U slučaju da ste jedna od srećnih osoba koje imaju bilo kakav posao u ovoj zemlji, sigurno ste primetili da je došlo doba godišnjih odmora. U slučaju da ste nezaposleni, samo se pretvarajte da znate o čemu se radi. I pazite na šta trošite pare pošto ih nemate baš mnogo.

Dakle, došli su odmori i televizije su u skladu sa tim prilagodile svoje programske šeme. Mnoge emisije, uključujući i našu, čekaju jesenju programsku šemu, jer se pretpostavlja da se do tada ništa neće dešavati, jer je vreme odmora. Televizije kao da zaboravljaju da ne idemo svi na odmor, a i ako idemo, ne idemo na odmor više od par nedelja, i ne idemo svi u isto vreme kao Italijani. A molim vas, čak i kada odemo na odmor, svi sada imamo ove pametne mobilne telefone i non-stop smo u toku sa vestima iz zemlje. Dakle, čak i kada smo na odmoru, nismo zapravo na onom pravom odmoru.
To praktično znači da smo svi, i mi što odemo na odmor i mi što ne odemo, i dalje tu, tumaramo po Srbiji kao zombiji kroz jul i avgust, i čekamo da dođe septembar da bismo mogli da nastavimo svoje živote u potpuno drugačijem, a zapravo potpuno istom okruženju, gde se kao odjednom nešto dešava.
U ovom čudnom, potpuno fiktivnom i iskonstruisanom stanju pauze, i mi kao autori emisije 24 minuta moramo da se pretvaramo da se ništa interesantno ne zbiva i da nam nije žao što ne pravimo emisiju. Jer, vreme je odmora. Ispada da se ništa što bilo koji političar, funkcioner ili neka druga javna ličnost kaže ili uradi u ovom periodu - jednostavno ne računa.

Naravno da su političari svesni ovoga, i to koriste kao period kada je dozvoljeno reći ili uraditi čak i veću glupost nego inače, znajući da će proći nekažnjeno jer je ovo vreme odmora. Donose se bitni, reformski zakoni na brzaka, vrše se rokade sa mesta ministra na mesto savetnika, smenjuju se direktori javnih preduzeća, prave se autobuske ekskurzije do Niša. Ma svašta nešto, moglo bi se pet puta po 24 minuta napraviti od toga, minimum.

Sumanutih izjava je više nego dovoljno, postupaka još više, prosto deluje kao da se utrkuju ko će više, ko će dalje, ko će bolje da tresne i ostane živ i na funkciji, a mi sve to moramo da slušamo i pitamo se šta je sledeće?
I na kraju, ako smo se složili da mi, građani, zapravo ni ne idemo na odmor poslednjih godina, zar ne bi onda bilo lepo kada bi makar političari stvarno otišli na odmor, i to pravi odmor, a ne ovaj što im Vučić predlaže, od dva i po dana? Šta fali da uzmu godišnji sve do prvog septembra, da se ne pojavljuju u medijima barem neko vreme?
E, to bi stvarno bio odmor - za sve nas.