Arhiva

Previše i za rat

V. M. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. avgust 2014 | 19:04
Previše i za rat

Foto AP

Regularne snage zauzele su Lugansk, drugi po veličini grad koji su držali proruski pobunjenici, te nastavile napredovanje ka njihovom najvećem uporištu, Donjecku. U raketnom napadu na izbegličku kolonu kod Luganska, za koji zaraćene strane optužuju jedna drugu, poginuo je dvocifren broj ljudi.

Na sastanku šefova diplomatija Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske, u pokušaju da se dogovori prekid vatre, nije ostvaren nikakav napredak. Samozvani premijer Donjecke Narodne Republike traži da je Kijev prizna kao državu. Tridesetak rudara kod Donjecka zarobljeno je u jami jer je zbog borbi u blizini došlo do prekida u snabdevanju strujom. Profašistički Desni sektor preti da će njegovi naoružani pripadnici preplaviti Kijev ukoliko vlasti ne oslobode sve uhapšene članove pokreta i ne odustanu od njihovog krivičnog gonjenja
Previše toga za jednu Ukrajinu.

Reagovanje

Kažnjavanje istine

(Naprednjaci protiv naprednjaka, NIN 3320)

Bio sam ubeđen da će lokalna politička elita u Lebanu biti otvorenija za dobronamerne kritike koje sam izneo u prošlom broju NIN-a. Očigledno sam pogrešio. Organizaciji čiji sam član je od petka 15. avgusta zabranjen ulazak u prostorije koje smo koristili četiri godine. Bez komisije, bez bilo kakvog pisanog obaveštenja ili rešenja, zaplenjena nam je sva oprema i dokumentacija, i oduzeto pravo da radimo. Da li zato što smo javnosti rekli da je opština naručila dvesta litara žestokog alkoholnog pića? Ili zato što smo pitali da li će opštinsko rukovodstvo svakog radnog dana preći preko hiljadu kilometara? Ili zato što sam izjavio da ne znam koje stranke u opštini Lebane čine vlast a koje opoziciju? Ukoliko sada sve nevladine organizacije ne podignu svoj glas i regulatorne institucije Republike Srbije ne intervenišu, plašim se da ćemo slične situacije imati i u drugim opštinama i da će rad nevladinog sektora biti potpuno potčinjen lokalnim političarima.
Predrag Stošić, član NVO Ruža iz Lebana