Arhiva

Bolje bez ministara

Milan Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. avgust 2014 | 21:55
Bolje bez ministara

Foto Oliver Bunić

Ih, samo da je znao, premijer Aleksandar Vučić bi sigurno prekršio zakon, po kome je u roku od 15 dana morao da popuni upražnjeno mesto ministra finansija, nakon što je 12. jula Lazar Krstić pokupio svoje krpice i iselio se iz Nemanjine 11. Nepoštovanje zakona u ovom slučaju bi se i te kako isplatilo, ali Vučiću očito ni Dominik Stros Kan, niti bilo ko od drugih savetnika nije javio da je višak u budžetu moguć samo kada Srbija - nema ministra finansija!

Prošlog meseca, dakle, sa obezglavljenim Ministarstvom finansija, jer je Dušan Vujović položio zakletvu 4. avgusta, srpski budžet završio je u plusu od 6,86 milijardi dinara. Poslednji put pre toga, suficit u državnoj kasi od nepunih pet milijardi dinara evidentiran je pre tačno dve godine, u julu 2012. Ni tada Srbija nije imala ministra finansija. Ma ni vladu, jer je posle majskih izbora novi premijer Ivica Dačić sa članovima svog kabineta zakletvu položio tek 27. jula, dakle, kasno da bilo šta, bar tog meseca, pokvare. Kasnije su nebrojeno puta pokazali da im je to bila samo trenutna slabost, pa manjak u budžetu iz godine u godinu raste kao pečurke posle kiše. A više kiše nego 2014. nije bilo u prethodnih 100 godina.

Svih ostalih meseci, kada god je imala ministra finansija, Srbija je stalno bila u minusu. Ponekad, kao u martu ove godine, deficit je bio rekordnih 39 milijardi dinara.
I šta posle svega možemo da zaključimo? Da je najbolji lek za teško obolele javne finansije zemlje da Srbija ni nema ministra finansija? Hm, ako je već tako, Vučić bi mogao da ukine bar još neke resore. Pre svih Ministarstvo rada. A šta je to, pitaće neko, zgrešio Aleksandar sa dve štamparske greške Vulin? Možda to i nije njegova zasluga, ali uprkos tvrdnjama da je nova vlada počela da rešava najveći problem - visoku nezaposlenost on postaje sve veći. Sredinom godine, prema zvaničnim podacima, u Srbiji je bilo 1.692.000 formalno zaposlenih. Šest meseci ranije bilo ih je 1.715.000. Drugim rečima, u međuvremenu je otkaze dobilo 23.000 radnika, koji su bili prijavljeni. Samo u maju i junu, za Vulinovog vakta i pre stupanja na snagu novog Zakona o radu, otkaze je dobilo 6.000 ljudi. Što će reći, što je Vulina više, radnika je sve manje!

S tim u vezi, evo i jednog nagradnog pitanja. Šta mislite, koliko je ugašeno radnih mesta u javnom sektoru? Bravo. Tačan odgovor. Nijedno! E, zato je u privatnom sektoru, između juna prošle i juna ove godine, šut kartu dobilo 2,2 odsto zaposlenih. I niko nije pominjao taj višak u privatnim firmama, dok se o prekobrojnim u javnom sektoru priča decenijama. A njih je sve više. Ko zna, možda ovdašnja vlast bukvalno shvata onu narodnu - od viška ne boli glava? Ili ih boli uvo za sve?

Uz sve to, mesecima Vučić grmi i da nije normalno da plate u javnom sektoru budu za skoro trećinu veće nego u privatnom. Apsolutno tačno! To su, izgleda, konačno shvatili i direktori javnih preduzeća i svih državnih institucija. I tako su u junu plate u javnom sektoru realno povećane, doduše za simboličnih 0,1 odsto, dok su u privatnom smanjene za 0,4 procenta.
Eto, zbog toga sam sumnjičav. I ako me neko posle svega pita da li će konačno biti sprovedene neophodne reforme u Srbiji, odgovorio bih - kao siromašni otac sinu na pitanje da li će ove godine ići na more - 50 odsto da hoće, a 100 odsto da neće!