Оксфорд и ми


И код нас се речници ажурирају квартално, само што то не значи „тромесечно“, него „једном у четврт века“, или мало ређе. Ове године је почео рад на новом издању шестотомног речника Матице српске, а претходно издање завршено је 1976. године

Пре неколико дана Танјуг је објавио вест о пет нових речи (углавном жаргонских и техничких израза) у Оксфордском онлајн речнику енглеског језика. У вести се напомиње да се „оксфордски веб-сајт ажурира квартално“.
И код нас се речници ажурирају квартално, само што квартално у нашем случају не значи „тромесечно“, него „једном у четврт века“, или мало ређе. Ове године је почео рад на новом издању шестотомног речника Матице српске, а претходно издање завршено је 1976. године. У међувремену појавио се и једнотомни Матичин речник, прво издање 2007, друго 2012. године.

Штета је што речници не излазе чешће, јер њихова помоћ била би драгоцена у питањима која се редовно постављају у вези с неологизмима, а на која није нимало лако одговорити: Постоји ли заиста таква реч? Шта заправо значи? Је ли правилно саграђена?

Инж. Драган Перишић из Подгорице ми јавља да је на порталу „Вијести“, у колумнама двеју универзитетских професорки, наишао на речи градскост и остручавање. Једна од професорки, узгред и посланица у Скупштини Црне Горе, насловила је свој текст „Препознавање градскости“. Друга, саветница за културу у тој и тој црногорској странци, у некој полемици дала је одговор под насловом „Образовање или остручавање“.

Шта рећи? Од придева са суфиксом -ски допуштено је направити именицу на -ост. Имамо људскост, нељудскост, имамо и једно српскост код Скерлића, па нека буде и градскост. Што се тиче „остручавања“, ја бих рекао: ако нисте успели потребног стручњака да образујете, или школујете, или обучите, или одгојите, или увежбате, да и не помињем данас модерно едукујете, немојте ни покушавати да га „остручите“. Још о овој теми идуће недеље.Иван Клајн