Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   04.10.2023. 01:16
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Оксфорд и ми

И код нас се речници ажурирају квартално, само што то не значи „тромесечно“, него „једном у четврт века“, или мало ређе. Ове године је почео рад на новом издању шестотомног речника Матице српске, а претходно издање завршено је 1976. године

Пре неколико дана Танјуг је објавио вест о пет нових речи (углавном жаргонских и техничких израза) у Оксфордском онлајн речнику енглеског језика. У вести се напомиње да се „оксфордски веб-сајт ажурира квартално“.
И код нас се речници ажурирају квартално, само што квартално у нашем случају не значи „тромесечно“, него „једном у четврт века“, или мало ређе. Ове године је почео рад на новом издању шестотомног речника Матице српске, а претходно издање завршено је 1976. године. У међувремену појавио се и једнотомни Матичин речник, прво издање 2007, друго 2012. године.

Штета је што речници не излазе чешће, јер њихова помоћ била би драгоцена у питањима која се редовно постављају у вези с неологизмима, а на која није нимало лако одговорити: Постоји ли заиста таква реч? Шта заправо значи? Је ли правилно саграђена?

Инж. Драган Перишић из Подгорице ми јавља да је на порталу „Вијести“, у колумнама двеју универзитетских професорки, наишао на речи градскост и остручавање. Једна од професорки, узгред и посланица у Скупштини Црне Горе, насловила је свој текст „Препознавање градскости“. Друга, саветница за културу у тој и тој црногорској странци, у некој полемици дала је одговор под насловом „Образовање или остручавање“.

Шта рећи? Од придева са суфиксом -ски допуштено је направити именицу на -ост. Имамо људскост, нељудскост, имамо и једно српскост код Скерлића, па нека буде и градскост. Што се тиче „остручавања“, ја бих рекао: ако нисте успели потребног стручњака да образујете, или школујете, или обучите, или одгојите, или увежбате, да и не помињем данас модерно едукујете, немојте ни покушавати да га „остручите“. Још о овој теми идуће недеље.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Млађан Динкић, бивши министар финансија

Верујте ми да је живот много лепши без микрофона и камера, па не бих то да мењам

Прочитајте све мисли
bg


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006