Arhiva

Baraž

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. septembar 2014 | 19:55
Baraž


Nisam znao ni ja, pa sam se zbog sebe i vas obavestio.
Obično su etimolozi-amateri, kada su im poznata prva tri-četiri slova iz strane reči, uvereni da su na dobrom putu da saznaju odakle reč potiče.
U slučaju reči baraž, koja je danas na dnevnom redu, na dobrom su tragu.

Takvim čitaocima se s pravom čini da reči bar, barmen, baraka, barikada imaju isto poreklo. Sve te reči potiču od drevne francuske reči barre koja znači daska, greda, a u prenosnom značenju prepreka.

Danas među mladima u baru-kafiću centralno mesto ima daska pred barmenom, po kojoj se i zove ta omiljena adresa omladine, za kojom momak ili devojka služe piće, katkada uz neko meze, svojim takođe mahom mladim mušterijama. Baraka je po definiciji privremena građevina od dasaka. Barikada je takođe i improvizovana odbrambena skalamerija, napravljena pretežno od neupotrebljivih krnjih dasaka.

Danas je baraž dodatno takmičenje kojim se isključuje jedna od takmičarskih grupa ili pojedinaca sa istim brojem bodova u nekom predtakmičenju.
Francuski etimolozi smatraju da je reč barre galskog porekla iz govornog latinskog u 12. veku, koja je već tada značila tvrd dugačak predmet od drveta, dakle dasku.