Arhiva

I pekari i lekari imaju uniforme

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. septembar 2014 | 22:12
I pekari i lekari imaju uniforme

Foto Nebojša Marković

Takvo tumačenje je ili tendenciozno, ili produkt nerazumijevanja ili frustracije. I pekari, lekari, portiri, izviđači, šumari imaju svoje uniforme I većina njih nema nikakve veze sa oružjem, tako da nema razloga za takvo tumačenje.

Šta kažete na odgovor takozvanog Četničkog pokreta koji kaže da su spremni da dođu u Novi Pazar u svojim uniformama?

Znate kakve uniforme defiluju na Ravnoj gori svake godine, znate da dobrovoljci, između ostalog i ti četnički, ratuju na ukrajinskom ratištu, a ne samo da nisu osuđeni, ni javno ni pravosudno, već se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom promoviraju.

Ne smatrate se odgovornim za provokaciju koju ste izazvali?

To uopće nije provokacija. Da su mladići sa fesovima otišli po srpskim mahalama u Novom Pazaru ili srbijanskim gradovima sa većinskim srpskim stanovništvom, to bi moglo, koliko god bilo pacifističko, ipak biti shvaćeno kao provokacija.

Šta je vaš motiv, predizborna kampanja?

I to je besmislen motiv iz razloga što mi ovdje najčešće znamo da pobjeđuje onaj koga podržava vlast, a ako slučajno pobijedi neko bez podrške vlasti, onda mu se ne da da konstituiše Nacionalno vijeće. Pobijedio sam na prethodnim izborima sa 49,5 odsto, za Nacionalno vijeće, ali vlast mi nije dopustila da konstituišem Nacionalno vijeće. Osim toga, Bošnjačka kulturna zajednica još nije donijela odluku da li će uopće učestvovati u izboru.

Bojkotovaćete izbore?

Postoji ta mogućnost.