Arhiva

Nedovršena državna posla

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. septembar 2014 | 21:36
Nedovršena državna posla

Foto Jelena Vučetić

Deo ustanova kulture koje su na republičkom budžetu i predstavljaju institucije od nacionalnog značaja, još uvek ne funkcionišu kompletno, ili u njima nisu provedene proklamovane promene. Sredinom oktobra ističe drugi jednogodišnji v. d. mandat upravniku Narodnog pozorišta Dejanu Saviću, i time se okončava njegovo vršilačko-dužnosno stanje. Rečju, za očekivati je da će ministar kulture i informisanja postaviti nekog drugog na mesto v. d. upravnika, koji će obavljati tu dužnost do raspisivanja i okončanja ponovnog konkursa za mesto prvog čoveka nacionalnog teatra. Završetak ovog nedovršenog posla je prioritet među ostalim izborima koji nisu do kraja okončani u institucijama kulture od nacionalnog značaja.

Ovih dana, kompletiran je Upravni odbor Narodnog pozorišta. Sredinom juna, tačnije 13. juna ove godine na sednici Vlade, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, usvojen je predlog pet članica UO dramaturg Jelena Kajgo (predsednica), muzikolog Danica Maksimović, rediteljke Ana Tomović i Anđelka Nikolić i dramaturg, dramska spisateljica Milena Marković. Nakon toga, v. d. upravnika NP Dejan Savić izjavio je da je on protiv izbora novog UO jer je smatrao da je bilo dovoljno popuniti mesta onih koji su izašli iz njega, ali je napomenuo da će UO morati da se popuni sa još dva člana koje biraju reprezentativni sindikati: Poštujemo odluku Vlade i sarađivaćemo sa novim UO najbolje što možemo, kako bismo svi doprineli dobrobiti Narodnog pozorišta.

Međutim, na predlog nova dva članova iz redova zaposlenih u NP čekalo se do danas. Najpre je u julu iz NP stigao predlog za ukidanje UO, a potom su sindikati poslali novi dopis Ministarstvu kulture da se izbor ta dva člana prolongira do 18. avgusta, jer je u međuvremenu trajao kolektivni godišnji odmor. Kako nije poštovan rok koji su sami dali, iz Ministarstva kulture je od uprave NP zahtevano da se predlog hitno dostavi, i to je konačno učinjeno ovih dana. Upravni odbor Narodnog pozorišta u Beogradu upotpunjen je članovima iz redova zaposlenih rešenjem Vlade od 4. septembra 2014. godine.

Članovi UO iz NP su postali Dragan Todorović, pomoćnik u Zajedničkim opštim službama i Milan Prosen, muzikolog, član hora. Jelena Kajgo sada čeka zvaničan poziv iz NP sa informacijom o novim članovima, da bi u kompletnom sastavu konstituisala UO. To bi moglo biti krajem ove, ili početkom iduće nedelje. I onda sledi raspisivanje novog konkursa za upravnika NP.

U aprilu ove godine, ostavke na mesta članova UO Narodne biblioteke Srbije podneli su Gojko Tešić, Simo Potkonjak, Ivana Nikolić i Radovan Beli Marković. U obraćanju javnosti, njih četvoro je, između ostalog, napisalo:
Mi (dole potpisani) članovi UO NBS, saznali smo da će i dalje vlasnik srpske kulture biti gospoda Ivan Tasovac i Dejan Ristić, dakle oni koji su nas proteklih šest meseci izlagali nečuvenoj opstrukciji i ponižavanju onemogućavajući normalan rad, iako smo svoj posao maksimalno odgovorno i savesno obavljali u korist nacionalne institucije prvoga reda i ono što je najznačajnije, bili smo čvrsta i nepokolebljiva i u svemu jedinstvena prepreka nasilništvu i samovolji navedenih beskrupuloznih i besprizornih gospodara (ministra kulture i državnog sekretara) podnosimo neopozivu ostavku...

Iz Ministarstva nam poručuju da će uskoro biti imenovani novi članovi UO, nakon čega će se pristupiti raspisivanju konkursa za izbor direktora.
U celoj ovoj priči sa NBS poseban problem predstavlja izbor direktora. U oktobru 2012. poništen je konkurs za upravnika te ustanove, sa obrazloženjem: Poštujući integritet kandidata i ugled Narodne biblioteke Srbije, Upravni odbor smatra da je poništavanje konkursa najcelishodniji postupak za sve zainteresovane strane. Zbog ograničavajućih odredaba Statuta Narodne biblioteke Srbije koje su dovele do nejasnoća u tumačenju, UO je odlučio da u saradnji sa kolektivom i pravnom službom NBS u narednih deset dana radi na izmenama i dopunama Statuta NBS.

U međuvremenu, v. d upravnica NBS je Svetlana Jančić. Na pitanje šta se događa sa UO u ostavci, sa upravnikom NBS, iz Ministarstva kulture smo dobili najkraći odgovor: Uskoro će biti imenovani novi članovi UO, nakon čega će se pristupiti raspisivanju konkursa za izbor direktora.
Priča sa Kinotekom je takođe u ovom paketu. Vlada Srbije je 13. oktobra 2009. imenovala UO Kinoteke, na čije čelo je izabran Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik Blica, a članovi su postali glumac Goran Šušljik, dramaturg Nenad Nikolić, te LJubinka Terzić i Božidar Marjanović iz redova zaposlenih u Kinoteci. NJihov mandat je istekao 13. oktobra 2013. godine, dakle pre skoro godinu dana. Direktor Kinoteke Radoslav Rale Zelenović, koji je na tom mestu od 1992. godine, otišao je u penziju 2013. i od tada je u v. d. statusu direktora Kinoteke. Iz Ministarstva kulture ne preciziraju kada sledi imenovanje novog UO koji će raspisati konkurs za direktora Kinoteke.

I Filmski centar Srbije čeka na direktora. Letos je imenovan novi UO čija je predsednica dr Nada Popović Perišić, dekanka na Fakultetu za medije i komunikacije, a članovi reditelj Emir Kusturica, Nikola Mirkov (v. d. generalnog direktora Radio-televizije Srbije), Srđan Mihajlović (generalni direktor Radio-televizije Vojvodina), Dubravka Lakić (filmski kritičar Politike), Stanko Crnobrnja, televizijski i filmski reditelj i producent), Anđelija Vlaisavljević (filmski i TV producent), Miroljub Vučković (urednik u FCS) i Lazar Simonović (zaposlen u FCS). Ovaj upravni odbor je zatekao konkurs za direktora FCS koji je raspisao prethodni UO, i na koji su se prijavila četiri kandidata. Međutim, predsednica UO Nada Popović Perišić smatrala je da nije korektno da se u nepotpunom sastavu (s obzirom na godišnje odmore) odlučuje o kandidatima, pa je tako doneta odluka da novi UO raspiše novi konkurs za direktora ove ustanove. Ujedno, tim povodom saznajemo da nisu ni otvarane prijave kandidata, ali se podrazumeva da svi oni mogu ponovo da se prijave. Predsednica UO nas obaveštava da će konkurs biti raspisan ovih dana.

I tu je kraj očekivanih, a nezavršenih poslova u ustanovama kulture od nacionalnog značaja. Sa velikim ovlašćenjima, novi upravni odbori kao kolektivna tela koja upravljaju institucijama, treba da budu garant dobrog, efikasnog rada tih institucija. Da se to, na izvestan način već pokazuje na delu, svedoči i činjenica da se pojedinci, umetnici pre svih, sve ređe obraćaju ministru kulture da, pozivajući se na njegovo diskreciono pravo, učini nešto za njih. Tačnije da pomogne finansiranje neke manifestacije, projekta, filma... Jer, dobijaju odgovor da je on sva prava odlučivanja preneo na upravne odbore i da je neophodno i obavezno da se svi zahtevi njima upućuju.

Postoji još jedna zanimljiva tema kad je reč o ovim institucijama, ali na to pitanje nema odgovora iz Ministarstva kulture. Sva je prilika da je prerano za javnost obrazlagati tu ideju, ali pouzdano znamo da se razmišlja o njoj. Reč je o mogućnosti da se, na neki način, objedini rad tri filmske ustanove, a to su Filmske novosti, Kinoteka i Filmski centar Srbije. Logika razmišljanja je da Filmske novosti čuvaju dragoceni dokumentarni materijal, jednako kao što Kinoteka sakuplja i čuva filmski materijal nemerljive vrednosti, pa nema razloga da se te dve ustanove blisko ne povežu. Kad je o Filmskom centru reč, njegovo postojanje se jasno profiliše kao glavni oslonac za funkcionisanje domaće kinematografije i kooprodukcionih filmskih projekata. Naravno, za realizaciju ove ideje potreban je ozbiljan rad koji podrazumeva nalaženje najefikasnijeg modela za njegovo funkcionisanje. Ostaje da sačekamo.