Arhiva

Primena matematike otvara vrata naučnog i privrednog razvoja

Svetlana Velimirović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. septembar 2014 | 21:58
Primena matematike otvara vrata naučnog i privrednog razvoja


I zaista, matematičari se slažu u jednome: matematički zakoni jači su od realnosti, a rešavanje matematičkih problema je poseban izazov koji traži kreativnost i obdarenost ko je na matematičkom polju uspešan, mnogo lakše će rešavati probleme u obrazovanju, ekonomiji, finansijama, programiranju... Potražnja za matematičarima raste iznenađujućom brzinom i zato najlepši i najuspešniji deo realnosti beogradskog Matematičkog fakulteta čine upravo njegovi studenti koji godinama osvajaju nagrade od svetskog značaja, a odmah po završetku fakulteta doslovno mogu da biraju posao u Srbiji i u svetu. Jer, u svetu su naši matematičari odavno poznati, i širom su im otvorena vrata na fakultetima, u IT sektoru, u bankama i osiguravajućim kućama, u školama... Jačanju međunarodne reputacije Matematičkog fakulteta, pored uspeha studenata i profesora, značajno doprinosi i organizovanje međunarodnih simpozijuma. Ove godine, 17. i 18. oktobra, na Matematičkom fakultetu biće održan peti simpozijum, MATEMATIKA I PRIMENE.
Dvodnevni naučni skup odvijaće se u četiri sekcije.

Sekcija Matematika i primene danas, posvećena je matematici i primenama danas, novim pravcima u istraživanjima i postignutim rezultatima. U okviru ove sekcije biće izloženi naučni radovi profesora matematike i istraživača, a rezultate će predstaviti i gosti iz inostranstva. U okviru sekcije Matematika i informatika u obrazovanju, nastavnici i profesori matematike i informatike imaće mogućnost da predstave kako izgleda proces učenja i nastave danas, da podele utiske i razmene iskustva sa kolegama o svom načinu rada, da skrenu pažnju na aktuelne probleme i predlože ideje za rešavanje tih problema, kao i da daju podsticaj za razmišljanje o pojedinim organizovanim aktivnostima kojima će se popularnost matematike podići na viši nivo. Na koji način popularisati matematiku, kako motivisati učenike, neke su od tema u okviru ove sekcije. Seminar je besplatan!

Naučnoistraživački i stručni rad studenata biće posebno zanimljiva sekcija, jer, Zakon o visokom obrazovanju podrazumeva i intenzivno učestvovanje studenata u životu Fakulteta. Ova sekcija posvećena je naučnoistraživačkom i stručnom radu studenata, koji će imati priliku da na simpozijumu izlože svoje stručne radove i predstave projekte. Matematički fakultet u Beogradu poziva sve zainteresovane studente na svim nivoima studija da se prijave za učešće u ovoj sekciji.

Sekcija 65 godina života i 40 godina naučnog rada profesora Miodraga Mateljevića posvećena je dekanu fakulteta, s obzirom na njegov izuzetan doprinos popularizaciji matematike kod mladih i dostignuća u oblasti nauke. Planirano je da u ovoj sekciji izlaganja imaju strani i domaći matematičari sa kojima profesor sarađuje.
Profesor Miodrag Mateljević je jedan od vodećih stručnjaka u oblasti kompleksne analize i teorije kvazikonformnih i harmonijskih preslikavanja. On ima veliku i značajnu saradnju sa mnogim svetskim matematičarima. NJegovi naučni rezultati su dali veliki doprinos razvoju moderne kompleksne analize. Važno je istaći da profesor Miodrag Mateljević ima veliki doprinos u nastavi i u radu sa studentima. NJegovi bivši studenti su na važnim pozicijama na univerzitetima širom sveta.
Matematika oprema učenike moćnim alatima koji se mogu koristiti da se razume i menja svet. Ovi alati uključuju logično rasuđivanje, veštine rešavanja problema, kao i sposobnost da se misli na apstraktan način.

Takođe treba da budemo svesni širokog značaja matematike, kao i činjenice da se u primeni matematike napreduje spektakularnom brzinom. Grubo rečeno, matematika se odnosi na obrasce i strukture, ona se bavi logičkom analizom, dedukcijom, računanjem u okviru tih obrazaca i struktura. Rad generacija matematičara stvara ozbiljne teorije koje se mogu primeniti u raznim situacijama i koje pojedinac ne može neposredno izvesti. Za razumevanje uspeha matematike i dalji razvoj matematike možda treba nova vrsta i tip matematike. Važno je da analize ograničenja i uspeha matematike budu deo obrazovanja studenata matematike (slično razmišlja i nobelovac Vigner).

Matematički obrasci često se koriste u veoma različitim oblastima nauke i tehnologije, matematički obrasci mogu se koristiti da se objasne i kontrolišu prirodna dešavanja i situacije. Matematika ima prodoran uticaj na naš svakodnevni život i doprinosi bogatstvu pojedinca, a njena primena doprinosi razvoju društva i privrede svake zemlje. Zato nije čudno što najrazvijenije zemlje nastoje da privuku najbolje matematičare sveta, među kojima su, s ponosom to mogu da kažem, i naši studenti, kaže profesor dr Miodrag Mateljević.