Arhiva

Žandarmerija / policija

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 24. septembar 2014 | 22:01
Žandarmerija / policija


Doslovni prevod sa francuskog originala je naoružano ljudstvo (gensdarme). U pomenutoj zemlji porekla nastala je još 1355. godine, a zapravo se odnosila na vojne odrede na konjima. U 16. veku transformiše se u odred policije, umesto vojske, s tim da 1791. godine postaje opštenacionalna institucija sa današnjim značenjem.

Ako potražimo specifičnosti žandarmerije u odnosu na policiju, nju je najlakše objasniti u nešto slobodnijem tumačenju, da policija čuva građanstvo, a žandarmerija državu.
Prvi put sam počeo koristiti reč žandarmerija, ne kao instituciju odraslih, već u dobro poznatoj dečjoj igri, koju, siguran sam, igraju i današnja deca.

Kako je deci dosadno da uvek budu dobri momci - žandari, mnogi se radije opredeljuju da budu lopovi. Smeju da budu nevaljali. Time iskuse nešto što je igra bez posledica. Ne bivaju, kako to deca kažu, baš-baš u ćuzi.

Reč policija, u Francuskoj, još je u 18. veku, istina drugačije nego što se danas piše, pisao slavni prosvetitelj Žan-Žak Ruso, najverovatnije u svojoj impresivnoj Enciklopediji (tada policie, a danas police).

Politeija, od koje je nastao savremeni evropeizam policija drevni Atinjani su definisali kao veštinu upravljanja državom. Danas direktno mešanje policije u visoku državnu politiku je javno zabranjeno. A kada se ipak umešaju, oni već stolećima znaju metode kako to da čine.