Arhiva

Dodikov pobednički špil

Branislav Božić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. oktobar 2014 | 19:34
Dodikov pobednički špil

Foto AP

Emotivna temperatura brzo splašnjava, bajkovite predizborne priče blede, a nevesela stvarnost deluje čak i više uznemirujuće nego uoči izbora, jer su politička nestabilnost i ekonomska neizvesnost ovde, izgleda, trajni ambijent.

Najsmešnije je u celoj priči što će biti potrebno najmanje desetak dana da se utvrde stvarni rezultati. Ni dva dana nakon izbora (vreme zaključivanja ovog broja) ne znaju se sastavi parlamenata, ali se rezultati ipak naslućuju.

Pobednik u delu Federacije BiH gde su Hrvati većina je HDZ Dragana Čovića, a on sam je izabran za budućeg hrvatskog člana Predsedništva BiH. SDA je, čak i više nego što se predviđalo, pobednik u bošnjačkom delu Federacije, ali sami neće moći formirati vlast i verovatno će birati između Demokratskog fronta Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Zlatko Lagumdžija i njegov SDP su najveći gubitnici ovih izbora, prosto su pregaženi. Bakir Izetbegović, kako se i očekivalo, pobednik je za poziciju bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

U Republici Srpskoj gde je odziv birača bio primetno veći, opozicija se prilično približila Miloradu Dodiku i njegovom Savezu nezavisnih socijademokrata (SNSD), ali nisu uspeli da ga skinu sa vlasti.

Mada svi glasački listići nisu prebrojani, gotovo je izvesno da je Dodik zadržao mesto predsednika Republike Srpske. Od glavnog protivkandidata Ognjena Tadića iz Srpske demokratske stranke je bolji za desetak hiljada glasova. I to je baš tesna pobeda, a još tešnja je pobeda kandidata opozicije Mladena Ivanića nad Željkom Cvijanović za mesto srpskog člana Predsedništva BiH. Tu je razlika manja od jedan odsto, tek koju hiljadu glasova.

U parlamentu Republike Srpske Dodikov SNSD je zadržao vodeću poziciju, ali oslabljen u odnosu na dosadašnje stanje za dvadesetak odsto. Izgleda, međutim, da blagi rast beleže njegovi koalicioni partneri DNS i socijalisti, ali još nije jasno hoće li svi zajedno moći napraviti skupštinsku većinu. Dodik, međutim, veruje da u najvećoj opozicionaoj partiji SDS-u postoje frakcije i da će jednu od njih pridobiti i tako napraviti komotnu parlamentarnu većinu.

Jasno je, međutim, da će se vrlo teško formirati vlast na nivou zajedničkih organa BiH. Da podsetimo, da je nakon izbora 2010. godine trebalo više od godinu dana da se izabere Savet ministara. Tako će, verovatno, biti i ovog puta, jer postoji zaista veliki broj matematičkih mogućnosti da se to uradi. Opozicija u Republici Srpskoj pravi kalkulaciju da to izvede sa nekom od pobedničkih partija u Federaciji BiH, ali to bi, jasno je svima, dovelo do opšte destabilizacije ovdašnjih prilika. Nevolje bi mogao da donese HDZ Dragana Čovića, koji godinama neguje najbolje veze sa Dodikovim SNSD-om i oni će verovatno blokirati takvu nameru.

Najviše se ipak govori o novoj Dodikovoj pobedi. Nagađa se šta bi mogla doneti jaka ruska karta na koju je u kampanji igrao, poziv patrijarha Irineja nekoliko sati uoči izborne ćutnje da se glasa za Dodika, kao i činjenica da je istog dana u Banjaluku stigla i Zvezda koja je odigrala utakmicu.