Arhiva

Bezakonje pod štitom patriotizma

Slobodan Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. oktobar 2014 | 20:59
Bezakonje pod štitom patriotizma

Foto Vesna Lalić

Krajem prošle godine na jednom od niških nadvožnjaka osvanuo je transparent: Dajte nam azilante, evo vam Žandarmerija, aludirajući na incidente čiji su akteri upravo njihovi pripadnici.Godinu dana kasnije, posle sprovedene istrage povodom incidenta na Paradi ponosa, kada su pripadnici niškog odreda Žandarmerije pretukli Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojicu pripadnika Kobri, petorica žandara su suspendovani i preti im otkaz i krivično gonjenje, a njihov komandant, Senad Koštić, smenjen je. Kako je jedinica policije koja obavlja važne i teške zadatke na jugu Srbije dospela na loš glas.

Ako ostavimo po strani neke nejasnoće vezane za beogradski incident (iskustvo kazuje da niko ne počinje da te bije tako što ti kažeš ja bih da prođem, nego tek kada ne postupiš kako ti je rečeno), oko niške poluvojne formacije nakupilo se poprilično incidenata, i mnogo težih krivičnih dela. Pucanje iz automobila u pokretu na Nišlijku, sumnje za ubistvo, reketiranje, zelenaštvo, privatno obezbeđenje kafića... Deset pripadnika je već udaljeno iz jedinice zbog narušavanja radne discipline i pokrenutih prekršajnih i krivičnih postupaka.

Jedan od razloga za takvo ponašanje eksperti dovode u vezu sa poslom koji obavljaju, naročito na administrativnoj granici sa Kosovom. Nedavno je čak ubijen jedan njihov pripadnik. Svesno ili nesvesno, to uzimaju kao opravdanje za devijantno ponašanje. Tome je naročito doprineo njihov bivši komandant Bratislav Dikić (smenjen sa mesta komandanta Žandarmerije posle slučaja žandarma Aleksandra Krstića, uhapšenog pod sumnjom da je ubio i u automobilu spalio Aleksandra Nedeljkovića i Srđana Tomića iz Jagodine). Zbog patriotske ikonografije uvedene u jedinicu, koja je vidno podsećala na izgled i ponašanje nekadašnjih crvenih beretki iz zloglasne JSO, Dikića su prozvali mali Legija. Drugi, mnogo realniji razlog asocijalnog ponašanja je način dolaska u jedinicu i izostanak adekvatnih i neophodnih provera. Na to je sada ukazao i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ono što su mi ukazali direktor policije i komandant Žandarmerije je da postoji određeni broj lica koja su u Žandarmeriju primljena bez bezbednosnih provera. Postoji jedan broj lica u Žandarmeriji protiv kojih se i inače vode i disciplinski i krivični postupci, i očigledno je da posebno u tom niškom odredu Žandarmerije imamo jedan deo žandarma koji nisu onakvi policajci kakve očekujemo da štite građane Srbije.

Prema javnom priznanju komandanta Žandarmerije Milenka Božovića, od 2.900 pripadnika te specijalne policijske jedinice čak njih 400 je primljeno bez selektivne obuke koja podrazumeva bezbednosnu proveru, psihološke testove i testove fizičke izdržljivosti i prilagodljivosti
Božović, koji je nasledioBratislava Dikića, rekao je u jednom intervjuu da je od trenutka kada je preuzeo jedinicu Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) poslao izveštaje za 15 sumnjivih slučajeva kriminalnog ponašanja pripadnika jedinice.

On navodi da ima nemali broj žandarma sa krivičnim dosijeom. Komandant Žandarmerije je potvrdio da je od 23pripadnika njegove jediniceoduzeto oružje.
U niškom odredu čak 17 žandarma se sumnjiči za krivična dela prinude i prisile, zatim što nisu reagovali na kršenje propisa i zakona ili što su direktno učestvovali u zloupotrebi materijalnih sredstava odreda. Niški žandarmi učesnici su u brojnim saobraćajnim prekršajima - vožnja u pijanom stanju, prebijanja Nišlija i pretnje.
Trebalo je da sa njima u sukob dođe brat premijera Aleksandra Vučića, pa da se vapaj Nišlija sa pomenutog transparenta zaista ozbiljno shvati i pokrene mehanizam trijaže ove već ozloglašene jedinice.