Arhiva

Vejderovanje

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. oktobar 2014 | 21:58
Vejderovanje


Politička karijera Ukrajinca Dmitrija Golubova (rođen 1987), lidera Internet partije Ukrajine (Internet Partiя Ukraйnы́), za koga jedni tvrde da je zvanično promenio ime u Dart Vejder (Veйder Dart Viktorovič), a drugi pak kažu da je to učinio portparol Viktor Ševčenko, ušla je prošle nedelje u fazu usijanja finišom parlamentarnih izbora u ovoj zemlji. Međutim, ko se tačno krije iza maske Darta Vejdera niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali se zna da je za ovu šalu još u maju iskeširano 227.000 dolara.

Bilo kako bilo, u kostimu filmskog zlikovca Vejdera, Golubov ili Ševčenko obilazi Kijev, promoviše e-vladu i sugrađanima drži govore o miru i protiv rata, okružen Imperijalnim vojnicima pod maskama (Stormtroopers). Među kandidatima ove partije su i drugi likovi iz američke medijske franšize Ratovi zvezda, kao Joda, Padme Amidala, Palpatin i Čubaka, koji obećava da će udariti dlakavu ruku korupcije. Međutim, strast ukrajinskih političara prema epskoj svemirskoj operi tu se ne završava, jer je na izbornoj listi čak 16 muškaraca pod imenom Dart Vejder.

Istovremeno, na internetu već godinu dana ne jenjava moda vejderovanja, u Berlinu je ovaj antiheroj viđen kako čisti sneg, a u NJujorku kako pljačka banku. Na Fejsbuku, Instagramu i Reditu prava je poplava duhovitih fotki na temu gušenja na daljinu. Filmski Dart Vejder je naime bio poznat po maniru da sve one koji ga nerviraju davi snažnim daljinskim stiskom. Tako je u kultnoj sceni iz Ratova zvezda prošao admiral Konan Antonio Moti, koji nije bio po volji Vejdera, pa je dobio davljenje, s obrazloženjem tvoj nedostatak vere me uznemirava.
U internet akciji vejderovanje, armija korisnika ga imitira i guši ljude, dižući ih sa zemlje. Zbog toga sve fotografije imaju dva učesnika, jednu osobu s odlučno ispruženom rukom koja glumi napad i drugu koja na par metara odstojanja levitira, držeći se za grlo. Levitiranje se postiže fotografisanjem udavljenog u visokom skoku, a fanovi ove ludorije kažu da su poželjne varijacije sa smejanjem i bolnim grimasama.

Da li je Ukrajinac koji se predstavlja kao Dart Vejder prvo vejderovao po društvenim mrežama nije poznato, ali se zna da je na kongresu stranke, kostimiran u lorda tame, izjavio da će Ukrajinu da uvede u galaktičku imperiju. Međutim, Centralna izborna komisija mu je proletos odbila predsedničku kandidaturu, s obrazloženjem da su mu dokumenta najverovatnije falsifikovana, kako je objavila ruska televizija Raša tudej, pa se kandidovao za gradonačelnika Kijeva i Odese, izjavivši novinarima da to nije šala i da je Ukrajina 20 godina bila pravi cirkus.

Šala ili ne, ko god da se maskirao u antagonistu Ratova zvezda, ideju je pokupio od svojih ukrajinskih sunarodnika, koji su 2012. u znak protesta na glasačkim listićima masovno ispisivali ime Darta Vejdera. Preneseno u Srbiju, to bi bilo kao da se na nekim budućim izborima kandiduje Čiča Gliša s dečjih crteža.