Arhiva

Posle reakreditacije, jačanje međunarodne pozicije Univerziteta

Svetlana Velimirović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. novembar 2014 | 21:44
Posle reakreditacije, jačanje međunarodne pozicije Univerziteta


Pored toga, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe dobio je novi amfiteatar, a Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment nove učionice, kompjutersku laboratoriju i nekoliko kancelarija. Nove prostorije će, pored postojećih moderno opremljenih kabineta, učionica i amfiteatara doprineti još boljim uslovima za nastavu. Ova dva značajna koraka na 14 godina dugom razvojnom putu Univerziteta, profesori i studenti su proslavili sa prijateljima iz privrede i akademske zajednice na svečanosti održanoj 13. novembra, u amfiteatru Prof. dr Slavko Carić.

Uvod u proslavu velikog uspeha Univerziteta Privredna akademija bila je promocija monografije Titula advokat oduzima mi pravo na strah - moje završne reči autora dr Veljka Delibašića, advokata iz Beograda. Pored autora, o aktualnim temama i problemima pravosuđa u Srbiji danas govorili su Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, Srđan Sikimić, predsednik Advokatske komore Vojvodine i prof. dr Željko Bjelajac, predsednik Saveta Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. Čast da održi prvo predavanje u novom amfiteatru pripala je Majklu Davenportu, šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji, a na temu Pozicije Evropske unije u pristupnim pregovorima sa Srbijom. NJegovo predavanje došlo je u pravom trenutku, kao ohrabrenje Univerzitetu da načini sledeći korak i uskoro otvori međunarodne studije na engleskom jeziku i učvrsti svoje pozicije na evropskoj akademskoj mapi.

Da će jedan od daljih pravaca razvoja Univerziteta biti njegova otvorenost za strane studente, potvrdio je i rektor Privredne akademije prof. dr Jovo Kolar:
Otvaranje novog prostora je potvrda vizije i želje da naš Univerzitet stalno napreduje po uslovima koje pruža zaposlenima i studentima, kao i po kvalitetu nastave i vannastavnih aktivnosti. Nameravamo da u budućnosti u ovom prostoru otvorimo departman za interaktivno studiranje, u kome će strani studenti na engleskom jeziku sticati znanja iz prava Evropske unije i nacionalnog prava. Eminentni domaći i strani profesori će ovde držati predavanja na internacionalnim master i MBA studijama koje gradimo zajedno sa evropskim kolegama i za koje intenzivno pripremamo potrebnu dokumentaciju. Do sada ostvareni ciljevi su najbolji pokazatelj da smo na dobrom putu da stvorimo jak, internacionalno integrisan univerzitet, prepoznatljiv u evropskoj i akademskoj zajednici Srbije.

Predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija prof. dr Marijana Carić podelila je sa prijateljima još jednu radosnu vest: Pored reakreditacije koja je naš najveći uspeh i jedan od povoda za naš današnji susret, moram u ime Univerziteta da se pohvalim i međunarodnim sertifikatom za kvalitet, izdatim od strane austrijske sertifikacione kuće, a koji potvrđuje da je sistem kvaliteta Univerziteta Privredna akademija, za delatnost pružanja obrazovnih usluga i naučno istraživanje u oblasti visokog obrazovanja, usklađen sa zahtevima međunarodnog standarda ISO 9001:2008.

U ime Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, prof. dr Ratko Nikolić uputio je sve pohvale Univerzitetu Privredna akademija:
Na prvom mestu, želim da čestitam na proširenju prostora za organizaciju nastave jer za svaku je pohvalu kada se u ovako teškoj finansijskoj situaciji izdvajaju značajna sredstva za obrazovanje mladih. Takođe bih želeo da čestitam na uspešno sprovedenom procesu reakreditacije jer, od 18 neintegrisanih privatnih univerziteta koliko trenutno postoji u Srbiji, Univerzitet Privredna akademija je prvi tokom reakreditacije prošao sve provere i to uz najbolje ocene - rekao je prof. dr Nikolić i predložio Privrednoj akademiji da u bliskoj budućnosti kreira i jedan zajednički program u kome bi mogli da učestvuju svi fakulteti, jer to je još jedno polje u kome bi Univerzitet mogao da se širi i napreduje, s obzirom na kadrovske i prostorne kapacitete.

Prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, u svom kratkom obraćanju gostima ukazao je na progresivni i kontinuirani razvoj Univerziteta u pravcu stvaranja društva za 21. vek društva znanja. Zadovoljstvo je pratiti i učestvovati poslednjih nekoliko godina u razvoju Univerziteta Privredna akademija, kojem smo svi dali doprinos i što je rezultovalo reakreditacijom i otvaranjem novih objekata izjavio je prof. dr Dragan Soleša. Jedan od gostiju na svečanosti prof. dr Rade Doroslovački, dekan najvećeg fakulteta u Srbiji i okruženju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, istakao je da su predrasude jedna od najvećih kočnica napretku, i da je jedna od tih predrasuda i isticanje razlika između državnih i privatnih fakulteta. Profesor Doroslovački je naglasio da svi fakulteti posvećeni kvalitetu i stalnom usavršavanju obrazovanja u skladu sa zahtevima vremena i naučnim i tehnološkim dostignućima u svetu, bez obzira na to da li su državni ili privatni, imaju ogromnu ulogu u školovanju ljudi koji će biti nosioci razvoja Srbije.


Razvoj bez predaha, da bi sutra bilo bolje nego danas

Za Univerzitet i sve nas koji smo ga gradili i jačali, danas je veliki dan jer smo zaokružili petogodišnji ciklus reakreditacije i otvorili nove prostorije. Pre pet godina, kada smo slavili akreditaciju Univerziteta, takođe smo otvorili i novu zgradu. Pokazalo se da sa svakim petogodišnjim ciklusom akreditacije rastu i naše potrebe za proširenjem kapaciteta, što se u potpunosti poklapa sa našim ciljem permanentnog rasta i razvoja. Veliku zahvalnost dugujemo ljudima koji su nam svojim znanjem i dobrim namerama pomogli da uspešno završimo petogodišnji period rada, ali takođe želim da zahvalim i onima koji su pokušavali da zaustave naš razvoj, jer su nas time ojačali. Obrazovanje je kontinuiran proces, koji zahteva politiku stalnog unapređenja kvaliteta. Svrha obrazovanja ne samo naših već i studenata ostalih univerziteta, jeste da steknu obrazovanje kojim će ostvariti svoje poslovne, ali i mnoge druge životne ciljeve. Naš cilj je ne samo da im obezbedimo studije, već i mogućnost da kroz studije jasno sagledaju svoje želje i afinitete, definišu prioritete, otkriju talente i u tom smeru se dalje usavršavaju. Sada, kada smo završili proces reakreditacije i otvorili novi prostor, sledi jačanje kontakata sa privredom u zemlji i inostranstvu, kako bismo studentima pružili što više sadržaja i mogućnosti za dalji lični i profesionalni razvoj. Naša misija je ispunjena jedino ako su studenti zadovoljni. Tokom dosadašnjih 14 godina, Univerzitet Privredna akademija je kontinuirano i bez predaha radio na usavršavanju standarda obrazovanja i poboljšanju komfora svojih studenata, a činiće to i ubuduće, jer - predah nije svojstven ljudima i institucijama koji uvek žele da sutra budu bolji nego danas, rekao je dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe prof. dr Marko Carić na svečanosti povodom reakreditacije Univerziteta Privredna akademija.