Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   29.09.2022. 12:17
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Нуле нису јаја

Правопис цифре помиње само узгред, кад говори о употреби тачке после редних бројева (т. 144), о употреби црте односно цртице у изразима као „кошта 300–400 динара“, у фабричким називима као „Ф-117“ и сложеницама типа „48‑сатни“, „75‑годишњак“ (т. 116, 121). О писању вишецифрених бројева Правопис не каже ништа, а можда би требало. Јесте да је то надлежност математичара, али пише се и цифрама, не само словима.

Међу транспарентима које су носили побуњени студенти испред Филозофског факултета у Београду нашао се и један на коме је писало: ЗА ШТА, СИНЕ, 20000, КАД СИ НА БУЏЕТУ? Исту грешку срећемо и у новинама: „Старост фосила процењује се на око 75000 година“, „град од 650000 становника“ и слично. Старо правило каже да се у четвороцифреним (осим бројева година) и вишецифреним бројевима, ради лакшег читања, цифре одвајају у групе по три, било да је између њих размак (што математичари више воле) или тачка, дакле 20 000, 650 000 или 20.000, 650.000. Није ред захтевати од читаоца да нуле броји прстима, као јаја на пијаци.

„Стенографско“ својство цифара, тј. могућност да се помоћу њих уштеди простор у писању, утолико је израженије уколико је број већи. Неки новинари претерују, па пишу „дечак од 9 година“, „поновио је то 5 до 6 пута“, где је уштеда заиста минимална. Бесмислена је и њихова навика да пишу „15-ак“ „30-так“ и слично, јер су цифре створене за бележење тачних, а не приближних количина.

Читатељка Зоранка из Новог Сада послала ми је насловну страну једног здравственог часописа који се зове „Доживети 100“. Није ли боље „Доживети стоту“? пита она. Наравно да јесте. Овакав наслов делује као да неко очекује, рецимо, да курс евра у динарима падне на 100, а не да га здравље дуго послужи. На страну што би, према малочас поменутом члану 144 Правописа, редни број означен цифром морао да има тачку, а тачка на крају наслова се не употребљава, бар не од оних чланака с почетка Првог светског рата које током ове јубиларне године читамо у „Политици“.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Шапић, председник Општине Нови Београд

Удружење грађана „За наш град“ је аполитична организација, али ћемо учествовати на парламентарним изборима.

Прочитајте све мисли
bg