Arhiva

Dopunski rad za prelaznu ocenu

A. Riha | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. decembar 2014 | 19:08
Dopunski rad za prelaznu ocenu

Foto Oliver Bunić

Datum otvaranja poglavlja u procesu pridruženja EU nije određen a sva je prilika da, kako je NIN pisao u jednom od prethodnih brojeva, to i neće biti pre marta 2015. I pored skoro pola godine zastoja u razgovorima o Kosovu, ministri u ovom dokumentu pohvaljuju dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Međutim, komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je novinarima u Briselu rekao da će Srbija moći da uđe u taj proces tek kada u potpunosti primeni Briselski sporazum. Činjenica da u Prištini nije bilo vlade ne predstavlja za Hana izgovor za odlaganje sprovođenja onoga što je Srbija mogla sama da izvede.

Nema reči o priznavanju Kosova niti o novim uslovima, ali ima da će Savet ministara EU i dalje pratiti angažovanje Srbije ka vidljivom i trajnom napretku u sređivanju odnosa sa Kosovom, uključujući primenu postignutih dogovora, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave svojim odgovarajućim putevima ka Evropi, s tim da nijedno od njih ne koči drugo u tim nastojanjima i ispunjava sopstvene odgovornosti, jasno je naznačeno u dokumentu.

I pored toga što je Srbija želela da se proces pregovora otvori poglavljem 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu, Brisel i dalje insistira da među prvima to budu poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava. I uporedo sa tim, od samog početka takozvano kosovsko poglavlje 35.

Ono u čemu su, kako je prenela Beta, ministri EU bili jednoglasni jeste stav da se od Beograda ne traži da odmah usaglasi spoljnu politiku sa stavovima EU, što se odnosi na sankcije Rusiji, ali da će se to zahtevati onda kada Srbija okonča pregovore i dođe na prag Unije.

Evropski ministri su u svojim zaključcima ukazali i da vlast u Srbiji mora posvetiti pažnju reformi državne uprave i sprovesti ekonomske i strukturne reforme da bi ponovo uspostavili budžetsku održivost.

Srbija je pohvaljena zbog napretka u reformi pravosuđa i javne uprave, kao i u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala. Ono gde se očekuju dodatni napori jeste jačanje vladavine prava, ali i prava Roma i ostalih manjina, suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije. I posebno - evropski ministri izražavaju zabrinutost zbog pogoršavanja uslova za punu slobodu izražavanja.