Arhiva

Ustavna tišina o Kosovu

D. P. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. decembar 2014 | 19:11
Ustavna tišina o Kosovu

Foto AP

Ustavni sud je odbacio zahtev za ocenu ustavnosti koji je svojevremeno podnela poslanička grupa Demokratske stranke Srbije. Iako, kako NIN saznaje, postoje i četiri izdvojena mišljenja sudija, nakon ove odluke, koja još uvek nije u celosti objavljena, diskusija o pravnom statusu Briselskog sporazuma je završena. Slobodan Samardžić, danas predsednik Državotvornog pokreta Srbije, ocenjuje ovu odluku bedom Ustavnog suda, čiji rad je sada na redu za kritiku.

Nije bilo nikakve šanse da se ovaj dokument proglasi ustavnim, ali je Ustavni sud dužan da obavlja svoj posao. Obrazloženje da je reč o političkom aktu je nemušto, jer je to dokument koji je obavezujući za državne organe, najpre u razgovorima sa Prištinom. On proizvodi pravne posledice od kojih je najsnažnija faktičko odricanje dela teritorije, jer ga prepušta zakonodavstvu separatističkog dela. Naši građani koji tamo žive i imaju dokumenta Srbije prisiljeni su da vrše radnje koje nisu u skladu sa našim zakonodavstvom, a na to ih prisiljava naša vlada postupajući u skladu sa tim dokumentom.

Samardžić objašnjava da je obrazloženje da je reč o političkom, a ne pravnom dokumentu prećutno prihvatanje teze da postoje sfere koje nisu pravom regulisane, što je u suprotnosti sa vladavinom prava i siguran put u autokratiju.