Arhiva

Vožnja

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. decembar 2014 | 21:30
Vožnja


Kada su došli po Pepu Prase, ja sam ćutao. Ne gledam Pepu Prase. Kada su odveli Cecu, ja sam ćutao. Ne slušam Cecu. Kada su došli po Ivana Gavrilovića, ja sam ćutao. Ne slušam Ivana Gavrilovića. Kada su se okomili na Flojda, takođe sam ćutao. Ne sviđa mi se taj film. Kada su došli po mene, nije imao ko da se buni, rekao je Betmen kada ga je srpska ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović obeležila oznakom ovaj ovde delinkvent Betmen propagira vožnju auta zatamnjenih stakala neprilagođenom brzinom, a i ko zna šta sve ima ispod ove šasije!

Preventiva je bitna. To su oduvek znali i naši stari, setite se samo izreke bolje sprečiti, nego lečiti. Setio se neko toga, pa se dao u razmišljanje. Kako preventivom sprečiti decu da nam trezna ili pijana ginu po drumovima?
Zakrpiti rupe na putevima? Ne...
Srediti signalizaciju? Nije ni to...

Označiti kraj puta tamo gde je kraj puta i gde može da se negde upadne ili udari? Ne...
Rešiti problem korupcije među saobraćajcima koji se za jednu ili dve crvene dogovore sa pripitim vozačima da ih puste? Neće biti da je to problem...
Setili smo se! Crtaći! Spotovi! Pesme! Filmovi! Seci sve! Dobro, nemoj baš da sečeš, neće ništa ostati, ali daj da tu lupimo neko upozorenje.
Nešto kao: Deco, Transformersi koje upravo gledate krše niz saobraćajnih propisa, molimo vas okrenite glavu na drugu stranu!

To! To je prava mera. A nije da se dosadašnja iskustva nisu pokazala uspešnim. Evo, recimo, kada se pre filma označi da sadržaj nije pogodan za gledaoce mlađe od 12 godina, svi roditelji momentalno oteraju decu na spavanje. U stvari, sve se češće dešava da deca sama odu na spavanje kada vide da nešto nije prigodno za njihov uzrast.
Takođe, svedoci smo i da građani masovno odlaze kod lekara i farmaceuta samo da bi se konsultovali da li smeju da upotrebe neko medicinsko sredstvo. Šta mislite, zašto su u bolnicama stalno gužve? A? Nije zbog toga...? Dobro, ali razumete poentu.

Odmah, dakle, svi resursi da se preusmere na gledanje crtaća. Prvo njih obeležiti, to je stecište fukare, ološa i otpadnika! Onda da se pređe na filmove i turbo-folk, serije takođe, ali strane prvenstveno, u našim se slabo voze automobili, nema se para, tanki budžeti...elem, posle serija da se presluša sva muzika na srpskom jeziku od VIS Crnih bisera, pa naovamo. Jeste, mnogo je, ali za našu decu sve!

Suštinski problem je lociran, sada je sve stvar operativnog sprovođenja u delo. To nam nikad nije bilo teško. To lepljenje etiketa. Čim nalupamo etikete svuda gde treba, problem će biti značajno smanjen, a verovatno i iskorenjen.

Obaveštenja će sijati sa ekrana, a deca će, krećući skupocenim automobilima, punih džepova i ponekad praznih glava u divlji provod, možda zaboraviti na mnogo toga, ali na jedno sigurno neće zlikovac Pepa je vozio bez vezanog pojasa i dobio je šta je zaslužio! Kao i Rada Manojlović, koja je pevala o vožnji u alkoholisanom stanju! Mi smo bolji od toga! Nego, je l imamo još onih tableta protiv alkotesta? Trebaće nam večeras.