Arhiva

I Orvel se zvao NIN

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. januar 2015 | 22:19
I Orvel se zvao NIN


Pomno slušam Alena Badjua, filozofskog gurua Evrope. U memljivom okupiranom bioskopu Zvezda u Beogradu on, prošle nedelje, govori o komunizmu kao jedinoj alternativi varvarizmu, to jest, divljačkom kapitalizmu. Slušam ovog osamdesetogodišnjeg šezdesetosmaša koji se i danas izjašnjava kao komunista i prebirem po glavi: da li sam ga sretao na filozofskoj Korčulanskoj školi koju su godinama organizovali moji profesori praksisovci, proterani iz Kapetan Mišinog zdanja, ali udobno smešteni na državnim jaslama u Institutu iznad bioskopa Odeon...

Elem, slušam Badjua kako strasno zagovara novi komunizam, ali njegove reči mi prijaju uhu. Da nisam bio šezdesetosmaš, da li bih, danas, bio eko-anarhista tolstojevskog tipa kome je država Suva planina. To, opet, ne znači da bih učestvovao u nekoj novoj komunističkoj revoluciji ma koliko ona bila plišana, kao sva lanjska arapska proleća. Jer, ako je Badju, recimo, novi Marks, iza njega će doći novi Lenjin, a za njim i novi Staljin. Jedino što neće sedeti u Kremlju, već u Jelisejskoj palati, i, što će novi Vladimir Iljič, po svoj prilici, biti musliman. On će završiti posao koji je onaj Lenjin započeo: satrće, konačno, ideju komunizma. Tako, bar, prorokuje pisac Mišel Uelbek. A barjaktari tog novog komunizma, kod nas, biće, opet, neki dačići i vučići koji se, već, kite petokrakama, pritom se upoređujući sa Titom.

Ah, memla, memla! Zbog memle u okupiranom bioskopu Zvezda nisam ni saslušao Badjua do kraja. Smeta, bre, to mojim brđanskim plućima, i, ej, sve tamo do Tašmajdana, osećao sam tu memlu na nepcima.
K. G. Jung, moj guru iz Švice, otvara sasvim drugu temu: Valjda znaš, moj dečače, da je tvoj NIN dve godine stariji od pariskog Monda i da je DŽordžu Orvelu, u španskom građanskom ratu, konspirativno ime bilo Nin!?

Priznam Jungu da me, godinama, muči: otkud Orvelu ime Nin? Znam da je bio staljinista, uostalom, kao i Hemingvej i Žan Pol Sartr. Kao što znam da su staljinisti likvidirali mnoge srpske komuniste u španskom građanskom ratu... Možda se neko od njih zvao Nin. Nije, valjda, Orvel overio nekog srpskog komunistu metkom u potiljak i uzeo njegovo ilegalno ime Nin?
Da bih otklonio te crne misli, na terasi, čistim Bilji orahe za slavu, za Svetog Jovana. I on je, valjda, stradao kao salonski esen koji nije bio za rat sa Rimljanima...

A moja Crna mota se oko šamlice, pa kaže: Mani se priča o novom komunizmu! Ovde, pored surovog neoliberalizma, na delu je i arheološki varvarizam! Vinčanske figurine iz Podunavlja sve češće su na londonskim aukcijama starina. I ne bi me iznenadilo da Englezi, uskoro, počnu da tvrde kako je vinčanska kultura nastala negde na ušću Temze. A možda neko počne da tvrdi da je Orvel, u stvari, osnovao NIN, a ne filozof i muzikolog Vojislav Vučković, inače, salonski komunista i tvoj zemljak iz Pirota!