Arhiva

Novi život starog mlina

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 4. mart 2015 | 21:33
Novi život starog mlina

Foto Tanjug/Danilo Peternek

Na prostoru kod sadašnje Mostarske petlje, na samom početku prošlog stoleća, 1902. godine, sagrađen je veliki parni mlin kao jedan od najvećih industrijskih objekata u jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući tom svojstvu mlin je uveliko imao status spomenika pod zaštitom države, kada ga je 1994. zadesio veliki požar. Narušeni zidovi i polomljena nagorela krovna konstrukcija dugo su svojim sumornim izgledom ružili ovaj deo grada posebno dostupan pogledima nebrojenih prolaznika i putnika sa okolnih izuzetno prometnih saobraćajnica.

I, evo, posle pune dve decenije i mnogo raznih komplikacija, prošlog decembra otvoren je novi kompleks sa hotelom pod nazivom Radisson Blu Old Mill i poslovnom kulom nazvanom New Mill.

Ono što prvo pada u oči je prostorna forma ovog arhitektonskog ansambla. Na platou približnog trapezoidnog oblika postavljeni su razuđeni hotelski korpus i monolitna desetospratna poslovna kula.

Fasadno rekonstruisan mlin zadržao je mesto bliže centru grada i na njegovom povučenom pročelju formiran je glavni ulaz koji goste uvodi u recepcijski hol iz koga se granaju interne veze. Na levoj strani je raspoređeno šest sala i drugih odaja unutar mlinskog okvira, a na desnoj strani se razvijaju zajednički prostori sa restoranom, barom i lobijem, te prilaz u dve kule sa glavnim smeštajnim sadržajem koji ukupno čini 236 soba i apartmana. Rekreativnim potrebama gostiju namenjeni su fitnes centar i sauna, a motorizovanim posetiocima obezbeđeni su zatvoreni garažni prostor i interni parking. Gledano iz funkcionalnog aspekta, primenjena unutarnja rešenja sa bogatim korisničkim spektrom praćena su svežom enterijerskom obradom u kojoj je delimično i veoma uspešno upotrebljena i opeka preostala iz porušene zgrade, što sve daje novom objektu kvalitet izuzetno prijatnog i efikasnog hotelskog organizma na nivou kategorije označene sa četiri zvezdice.

Na arhitektonskom eksternom planu spoj jednostavne obnovljene mlinske fasade punog zida i, mahom, metalno-staklenih omotača korpusnih dogradnji izveden je postupkom koji ovaj neobičan gradbeno kombinovani objekat stavlja u ravan standardnog savremenog izraza i kvalitetom iznad beogradskog arhitektonskog proseka.

Poslovnu staklenu kulu, samu za sebe, odlikuje uspešan likovni domet, pri čemu ona dobro sudeluje i u kompoziciji sa hotelskim korpusom. Međutim, svojim isturenim položajem, velikim volumenom i relativno malim razmakom nova kula stavlja Palatu BIGZ, delo arh. Dragiše Brašovana iz 1938-1940. zaštićeno kao spomenik kulture i svrstano meću kapitalna zdanja naše moderne arhitekture, u nedopustivo podređen vizuelni položaj. Kada stavimo na stranu taj nepopravljiv urbanistički promašaj, Radisson blu old mill je beogradskom hotelskom nizu, koji se ubrzano približava brojci sedamdeset, dodao jednu novu zapaženu kariku.