Arhiva

Dobra organizacija donela dobre rezultate

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 4. mart 2015 | 21:59
Dobra organizacija donela dobre rezultate


Ustanova koja je dugovala radnicima, državi i dobavljačima, i bila takoreći pred gašenjem, za nepune dve godine, sada radi punim kapacitetom, 24 sata dnevno i redovno izmiruje svoje obaveze. Pitamo gospodina Tomića, direktora Veterinarske ustanove Proteinka, kojim motivima i očekivanjima se rukovodio kada je prihvatio mesto direktora Proteinke?
Znao sam da će biti vrlo teško, ali sam verovao da ćemo sa rukovodećim timom i vrednim radnicima uspeti. Jula meseca 2013. godine imenovan sam od strane Vlade Republike Srbije za direktora Veterinarske ustanove Proteinka u Somboru. Kada sam došao zatekao sam, slobodno mogu reći, haotično stanje. Firma je bila pred zatvaranjem, a predstojala joj je i transformacija da od društvenog pređe u državno preduzeće. To je urađeno u narednih nekoliko meseci, i od 11. decembra 2013. godine posluje kao sto posto preduzeće u državnom vlasništvu - Veterinarska ustanova Proteinka

Da biste oživeli posustalo preduzeće, na koje prioritete ste stavili akcenat?

Proizvodnja na mesečnom nivou bila je prerada 300 tona konfiskata i uginuća na teritoriji Vojvodine. Prvi zadatak nam je bio, ne samo da se zaustavi pad proizvodnje, već da se ona poveća kroz obnovu i modernizaciju delatnosti kojom se bavimo. Krenuli smo. Usledio je period gde nam se proizvodnja svakog meseca povećavala do 150 tona. Posle godinu dana u leto 2014. godine došli smo na nivo proizvodnje od hiljadu i 200 tona na mesečnom nivou. Od prerade konfiskata i uginulih životinja dobijamo koštano brašno i tehničku mast koju koristimo kao energent u procesu proizvodnje i nove prerade, a mesno koštano brašno, nažalost moramo prema zakonu koji je donesen 2008. godine da spaljujemo.

Kako danas Proteinka posluje? Jesu li radnici zadovoljni, dobijaju li redovno svoje zarade?

Kada sam došao u firmu zatekao sam na završnom računu 2013. godine 11 miliona gubitka. Za godinu dana uspeli smo da vratimo sve dugove i da 2014. godinu završimo sa preko 12 miliona pozitivnog poslovanja.

U firmi je zaposleno 55 radnika, od toga pet na određeno vreme, jer prema važećem zakonu ne možemo da zaposlimo veći broj od 10 posto od broja zaposlenih radnika. Kada sam došao, plate su bile na minimumu i kasnile su četiri do pet meseci. U toku 2014. godine uspeli smo da plate podignemo na državni prosek i da se isplaćuju redovno. Fabrika radi neprekidno 24 sata, svaki dan, bez praznika, bez vikenda. Šest kamiona opslužuju fabriku, neprekidno su na terenu teritorije Vojvodine, a u zadnjih nekoliko meseci uspevamo da i sa teritorije cele Srbije sakupimo uginuća.

Tržišno poslujemo bez komercijalnih kredita, bez subvencija države. Plate su nam redovne, ispunjavamo sve obaveze prema državi i našim dobavljačima i pored toga što je naplata naših usluga otežana. Uz domaćinsko poslovanje, velike uštede i smanjene troškova dobro poslujemo. Opremu, iako je zastarela, uspevamo da održavamo i kapaciteti su stalno popunjeni.
Sirovina je sve više, međutim zbog ograničenog kapaciteta i dotrajalosti opreme u fabrici ne može više da se preradi. Radimo na tome da se kapaciteti prerade prošire kako bismo mogli sakupiti što veću količinu sirovina za preradu.

Veterinarska ustanova Proteinka je jedna od malobrojnih firmi u Somboru koja dobro posluje. Očekujete li da će doći još bolji dani za Proteinku?

Delatnost kojom se bavimo je od izuzetnog značaja za državu jer mora da postoji, mora da se preradi konfiskat i da se uginule životinje unište. Sa svim klaničnim industrijama na teritoriji Vojvodine imamo ugovore na godinu dana i radimo sa njima na principu odnošenja i spaljivanja njihovih ostataka životinjskog porekla i uginulih životinja.
Pre šest meseci izradili smo elaborate i tehničku dokumentaciju o povećanju kapaciteta i potrebi za novom opremom i transportnim sredstvima. Ova investicija bi koštala tri do četiri miliona evra, koje Proteinka ne može da obezbedi. Radimo na tome da se uključi i država da kroz neke pristupne fondove dobijemo sredstva što bi nam omogućilo da, u odnosu na sadašnji kapacitet, gde dnevno prikupimo i preradimo 50 tona, dupliramo kapacitet. Svesni smo koliko je ova delatnost važna za našu zemlju i mi ćemo se maksimalno truditi da našu delatnost proširimo na celu teritoriju Republike Srbije.