Arhiva

Ko peva zlo ne misli

Jelena Banjanin, Stefan Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. mart 2015 | 19:11
Ko peva zlo ne misli

Foto Ivan Popović

Najčešće se priča o, pogađate političkoj zaleđini! Naime, tamošnji predsednik Skupštine opštine i, sticajem okolnosti, jedan od najmoćnijih SNS-ovih političara u Srbiji Saša Mirković, bio je glavna tema posprdne pesme koju su dvojica ražalovanih glumaca pevali 9. marta na protestu protiv gradske vlasti.

Mediji su preneli da je već 10. marta novom sistematizacijom odlučeno da iz ovog pozorišta, u kojem inače radi samo 11 glumaca, baš ova dvojica dobiju natrag radne knjižice, zajedno sa rukovodiocem marketinške službe Vladimirom Đuričićem i kostimografkinjom Mirjanom Pavlović.

U međuvremenu se ispostavilo da otkazi ne mogu da im budu uručeni odmah, jer pozorište nema novca da im isplati ni otpremninu, ni zaostale plate za sedam meseci, koje su naveli kao glavnu inspiraciju u komponovanju sporne pesme.

Đuričić i Vujadin Milošević su, kao predsednici sindikata, zaštićeni Kolektivnim ugovorom, pa najavljuju da će pravdu potražiti na sudu.
Reakcije nadležnih institucija su bile vrlo neutralne. Dok je upravnik pozorišta Vladan Cerović otpuštenim glumcima otkaz uručio preko sekretarice, ni ne pojavivši se na poslu, pred novinarima se branio kako su otkazi tek posledica redovne sistematizacije. S druge strane, prozvani Saša Mirković isprva je tvrdio da ne zna o čemu je reč, da bi kasnije, ponesen pesmom i valjda vraćen u pretpolitičke dane kada je bio menadžer Marije Šerifović, uskliknuo kako smo ipak demokratsko društvo u kojem svako ima pravo na iskazivanje svog mišljenja, čak i pesmom.

Cela ova kulturno-politička igranka nije prošla neopaženo u Srbiji, pa je Gradska uprava Zaječara ipak bila primorana da formira posebnu ad hoc komisiju koja do 22. aprila mora da Skupštini grada podnese izveštaj o okolnostima pod kojima su zaposleni u pozorištu dobili otkaz.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje Aleksandar Milivojević za NIN tvrdi da je halabuku oko spornih otkaza bilo moguće izbeći.
Očekujem da će komisija u toku svog rada utvrditi da li je bilo bilo kakvih pritisaka da baš ti ljudi budu otpušteni zbog političkog delovanja, iako je sistematizacija najavljena još u januaru, kada je usvojen Zaključak o smanjenju javne uprave Grada Zaječara, kaže on.

Izneo je i uverenje da postoji svojevrsni politički pritisak da se otkazi dodatno politizuju naime, nije problem to što su glumci pevali šta su pevali, jer su to činili van pozorišnih prostorija i mimo radnog vremena, već je problem u njihovom generalnom odnosu prema radu.

3aječarci, pak, mahom tvrde kako su Vladimir i Vujadin Milošević jedni od stožera glumačke trupe pozorišta koje nosi ime po jednom od retkih kozera jugoslovenskog glumišta, koji bi se zasigurno prvi postideo zbog onoga što se u njegovom rodnom gradu događa.
Šta li bi tek rekao da zna da se Mirković preporučuje za vrhušku RTS-a?...