Arhiva

Prodaja infrastrukture je protivzakonita

Jelisaveta Vasilić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. mart 2015 | 19:26
Prodaja infrastrukture je protivzakonita

Foto AP

Od tada je proteklo više od pet godina, a Savet nikada nije dobio odgovor na postavljeno pitanje - kako će država prodajom akcija zaštititi dobro u opštoj upotrebi, odnosno mrežu telekomunikacione infrastrukture kroz koju se prenosi saobraćaj mobilne, fiksne telefonije i internet, ne samo Telekoma i državnih organa, nego i drugih operatera?

O važnosti kompletne mreže telekomunikacione infrastrukture za jednu državu su veoma stručno i opširno pisali profesori Branko Kovačević i Aleksandra Smiljanić, koji su u našoj i svetskoj stručnoj javnosti poznati i priznati kao izuzetni stručnjaci za ovu oblast, pa zbog toga nema potrebe ponavljati njihove tvrdnje o kakvom dobru u opštoj upotrebi se radi.
Međutim, ono što svakog građanina mora da interesuje jeste da li Vlada može da otuđuje dobra u opštoj upotrebi, koja su vrsta prirodnog bogatstva ove zemlje, odnosno da li država prodajom akcija može da otuđi dobra u opštoj upotrebi koja se nalaze u imovini Telekoma.

Smatram da Vlada ne može da otuđi mrežu telekomunikacione infrastrukture, jer je mreža u javnoj svojini na koju se mora primeniti član 16 stav 4 Zakona o javnoj svojini (vrsta prirodnog bogatstva ), gde je izričito predviđeno da se dobra u opštoj upotrebi, u koju spadaju sve vrste mreža, pa i telekomunikaciona infrastruktura, ne mogu otuđiti iz javne svojine.

Vlada je obavestila javnost da prodaje većinski kapital Telekoma izražen u akcijama. Kod svih javnih preduzeća je veoma bitno pitanje šta čini kapital koji predstavlja predmet prodaje, odnosno da li u predmet prodaje ulaze prirodna bogatstva zemlje, dobra u opštoj upotrebi, mreže u javnoj svojini, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini, zaštićena prirodna dobra u javnoj svojini, kulturna dobra u javnoj svojini. Sva gore navedena dobra ne mogu se otuđiti iz javne svojine, što je izričito onemogućeno Zakonom o javnoj svojini.

Prema tome ukoliko Vlada i pored mišljenja stručnjaka da Telekom ne treba prodavati, ostaje kod odluke da se ova kompanija proda, dužna je da jasno odredi šta je predmet prodaje, odnosno da tačno odredi da li uz imovinu koja nema karakter dobara u opštoj upotrebi, prodaje i dobra u opštoj upotrebi, odnosno mrežu infrastrukture u javnoj svojini.

Ukoliko Vlada odluči da proda i dobra u opštoj upotrebi, to mora izričito da se kaže kako bi svima bilo transparentno da država protivzakonito prodaje dobra u opštoj upotrebi, što znači da mi nismo niti ćemo ikada biti pravna država.

Smatram da je država dužna da objavi šta je predmet ugovora sa privatizacionim savetnikom, jer nije jasno kako je Vlada odredila zadatak savetniku, ako prethodno nije odlučila šta je predmet prodaje, odnosno da li su predmet prodaje i dobra u opštoj upotrebi.