Arhiva

Igranka bez prestanka

Antonela Riha | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. mart 2015 | 20:18
Igranka bez prestanka

Foto profimedia.rs

Od novembra prošle godine kada je nasledila Ketrin Ešton na mestu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost i medijatora briselskih pregovora, Federika Mogerini je imala vremena da shvati koliko je normalizacija odnosa Beograda i Prištine tegoban posao. Posle početnog uspeha, kada je, posle skoro godinu dana pauze, 9. februara organizovala sastanak premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe i parafiranje sporazuma o pravosuđu, nastao je novi zastoj. Verovatno je upravo to razlog što se odlučila za takozvanu šatl diplomatiju u vreme kada ovaj broj NIN-a odlazi u štampu najavljuju se njene posete Prištini i Beogradu i razgovori sa najvišim zvaničnicima Kosova i Srbije.

Prvi put se desilo, posle susreta Vučića i Mustafe, da nema dogovora kada se ponovo nalaze i nastavljaju razgovor, primećuje Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose. Tokom ove nedelje, kako je najavljeno iz Prištine, ističe rok za raspisivanje konkursa za sudije i tužioce za sever Kosova, a što je traženi korak ka primeni dogovora. Ono što još predstoji je primena dogovora o civilnoj zaštiti i formiranje Zajednice srpskih opština.

I dok Albanci od Brisela očekuju viznu liberalizaciju za Kosovo, Srbiji je bitno da otpočnu pregovori o integraciji u EU, smatra Đurđević. To što su Srbi izašli iz vlade Kosova ne pomaže im da ostvare svoje interese. Samo blokiraju proces normalizacije a time se blokira proces evrointegracija. On veruje da će Federika Mogerini sada da utiče na dogovor pod kojim uslovima se Srbi vraćaju u institucije. Pitanje je postoje li uslovi za povratak poslanika koji su napustili skupštinu Kosova. Albanci poručuju da neće dobiti ništa više od onoga što je predviđeno koalicionim sporazumom, kaže Đurđević.

I zaista je teško razumeti šta su predstavnici deset većinski srpskih opština odlučili na sastanku prošle nedelje u Gračanici uz prisustvo šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića. Osim poznatih zahteva koje su više puta iznosili pred Mustafu i Hašima Tačija, ne navode se nikakvi rokovi niti šta će biti preduzeto ukoliko se zahtevi ne ispune. Poenta je da Srbija mora da preda statut ZSO prihvatljiv vladi Kosova. Pitanje je po kojim će se zakonima formirati ZSO. Albanci insistiraju na postojećim zakonima dok Beograd traži njihovu promenu, objašnjava Nenad Đurđević.

Mogerinijeva će se svakako baviti ovom zavrzlamom, a izvori NIN-a iz EU nagoveštavaju da će tema susreta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem biti i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU u odnosima sa Rusijom. Uvek će prva tema biti normalizacija odnosa sa Prištinom. Ukoliko se tu ništa ne događa, onda se kumulativno dodaje i spoljna politika. Dokle god normalizacija odnosa teče tako da je Brisel smatra produktivnom, sve ostale teme su u drugom planu, kaže Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku.

Taj drugi plan nagovešten je kroz izjavu šefa delegacije Evropskog parlamenta Eduarda Kukana. Kada je prošle nedelje boravio u Beogradu, poručio je da predsednik Nikolić ne bi trebalo da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi 9. maja. Kukanu se takođe ne dopada zajednička vojna vežba Srbije i Rusije najavljena za septembar. O tome je, kaže, razgovarao i sa premijerom Vučićem koji ga je uveravao da je EU prioritet Vlade Srbije.

Iz kabineta predsednika Nikolića stigao mu je, međutim, sasvim drugačiji odgovor. U njemu se između ostalog navodi da gospodin Kukan uzalud vrši pritisak na predsednika Republike da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije. I još je dodato da niko, pa ni gospodin Kukan, neće uspeti da promeni predsednikovo mišljenje. Kukan je jedan od onih koji su blagonakloni prema Srbiji, tražio je odmah i neodložno otvaranje poglavlja o pregovorima. Sa takvim ljudima uvek valja razgovarati diplomatskim rečnikom. Ono što je evidentno jeste da se u segmentu spoljne politike i dalje prate svi potezi Srbije, smatra Aleksandra Joksimović.

Teško je verovati da će Federika Mogerini ustuknuti pred ovako odsečnim stavom predsednika Nikolića ili da to neće biti tema razgovora. Pa još kada joj stigne nova platforma koju o Kosovu piše predsednik, plesni koraci igranke koja traje otkako su počeli pregovori u Briselu će se zaplesti u novom ritmu. I tako, bar se sada čini, bez prestanka.