Arhiva

Već viđeno

Petrica Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 1. april 2015 | 19:11
Već viđeno

Foto Vladimir Lojanica

I dok država najavljuje sistemsko rešenje, a radne grupe organizuju javne rasprave o zakonu u kome bi se popunile sadašnje zakonske rupe i obezbedilo da svaka kiša ne dovede do izlivanja reke izvan korita, novi talas poplava se širi Srbijom. I u najboljem slučaju poplaviće poljoprivredno zemljište i useve, a najgori scenario videli smo pre manje od godinu dana. Jer, preventiva izlivanju reka - uređenje korita i izgradnja bedema i nasipa i danas su, baš kao i prošle godine, najslabija karika u lancu odbrane od ove elementarne nepogode, priznaju nadležni.

Ugrožene su opštine na obalama Velike, Zapadne i Južne Morave, Nišave i Timoka, a utorak, kada ovaj broj NIN-a odlazi u štampu, u tri opštine - Aleksinac, Doljevac i Prokuplje proglašena je vanredna situacija. Prilikom poplava, maja prošle godine, Zapadna Morava je probila dva odbrambena bedema u opštini Trstenik i poplavila više od 350 hektara zasejanog zemljišta. Zahvaljujući adekvatnoj reakciji nadležnih i sanaciji nasipa koji sprečavaju da voda prodre u useve, Zapadna Morava se izlila i ovog proleća. I još jednom poplavila tih istih 350 hektara, tih istih seljaka koji su se spremali da uberu plodove svog rada.

A u Trsteniku vanredne situacije i nema. Miroslav Aleksić, predsednik pomenute opštine i kaže za NIN da nije bilo potrebe da se proglasi vanredna situacija, te da se Morava ne bi ni izlila da su Srbijavode na vreme uradile svoj posao. Kada ovaj broj NIN-a bude na kioscima, ugrožena područja u Trsteniku trebalo bi već da budu zaštićena, jer Aleksić za sredu ujutro najavljuje hitan sastanak sa predstavnicima Srbijavoda i preduzeća Zapadna Morava iz Kraljeva, kako bi dobio odgovor zbog čega potrebni nasip nije izgrađen ni posle godinu dana. Od dva probijena nasipa, jedan je saniran, a drugi nije, i zbog toga opet imamo poplave.

Dobra vest je da vodostaj opada, ali moraćemo da postavljamo džakove i neke provizorne nasipe jer se i za naredne dane najavljuje kiša. Suština je da Srbijavode nisu sanirale nasip, a nisu ni nama dozvoljavali iako smo nekoliko puta insistirali, uz obrazloženje da to nije u našoj nadležnosti i da za to nismo stručni, odgovara Aleksić i dodaje da je posao dodeljen firmi Zapadna Morava, koja je angažovala podizvođača iz Novog Pazara, iako su se građevinske firme iz Trstenika nudile besplatno da rade. Posao je, kaže, odlagan, nasip nije izgrađen i isključivo zbog toga potopljeno je 350 hektara zemljišta. Aleksić najavljuje da će poljoprivrednici tražiti odštetu od države, a ukoliko ne dobiju nadoknadu moraće da tuže Srbijavode.

Ako im se pridruže i drugi čiji hleb i ove godine potapa voda, država bi pored novca za nasipe, morala da nađe i pare za odštetu. A možda je to i jedini način da se uozbilji.