Arhiva

Peti front

Slobodan Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 1. april 2015 | 21:01
Peti front

Foto profimedia.rs

Naučnofantastični film Dan nezavisnosti pokazao je kako pametna ljudska bića pobeđuju vanzemaljce ubacujući im virus u računar glavnog svemirskog broda. Brod, u stvari njihov najveći server, pretrpeo je fizičko oštećenje i srušio se. Nije prošlo mnogo godina od ove holivudske priče, a računarski virusi i virtuelni prostor, i naročito termin sajber rat, sve više ulaze u žižu interesovanja kao obeležja 21. veka.

Sukob u Ukrajini, naravno, nije mogao proći bez sajber aktivnosti od onih na lokalnom nivou, do globalnih gde se u virtuelnom prostoru odmeravaju velike sile. Da bi se borila, kako navode, protiv propagande koja se širi iz Rusije, Vlada Ukrajine je stvorila internet vojsku i pokrenula sajt za volontere. Mnogi frontovi su otvoreni protiv nas i jedan od ključnih je informacioni front, rekao je ukrajinski ministar informisanja Jurij Stec.

Ruska vlada je negirala takve navode.Ipak, mediji pišu da Rusija od samog početka pobeđuje u propagandnom ratu i da se mnogo bolje snašla u krizi od Kijeva, ali i od Zapada.
U stvari, bio je to samo ukrajinski odgovor na organizaciju Sajber Berkut sa sedištem u Slavjansku, koja je blokirala zvanične sajtove Vlade Nemačke zbog toga što će, kako su saopštili, sredstva koja Nemačka izdvoji za Kijev biti iskorišćena za nastavak rata na istoku Ukrajine. Hakeri iz ove grupe su saopštili da su pronikli u prepisku jednog od evropskih proizvođača oklopne tehnike i pristupili fajlovima vojne kompanije Green Group koje je uputila načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktoru Muženku. Iz dokumenata se može zaključiti da u cilju izbegavanja eventualnih zabrana i obmanjivanja javnog mnjenja Vašington planira da poveri transport naoružanja privatnim vojnim kompanijama.

Očigledno, Klauzevicevotradicionalno shvatanje rata kao produžene ruke državne politike postaje preusko za današnju složenu stvarnost. Posle perioda koji je obeležila globalna trka u naoružanju tipa ABC (atomsko, biološko i hemijsko), primat preuzima takozvano oružje tipa D (digitalno), čije je glavno polje delovanja internet. Zahvaljujući podacima koje je obelodanio američki uzbunjivač Edvard Snouden vidi se da su veliki globalni igrači uveliko počeli pripreme za neki eventualni sukob u kojem će preimućstvo imati strana koja ima razvijenije digitalno oružje. U tom svetlu ispostavilo se da je operacija masovnog nadgledanja i praćenja koje sprovodi NSA samo uvertira u jedan širi proces.

Da borba koja se odvija u prostoru računarskih mreža i telekomunikacija nije ništa manje stvarna govore i primeri iz bliže prošlosti. Prvi nezvanični međudržavni sajber napad desio se1982.godine kada jeCIAizvršilasabotažu nad sovjetskim gasovodomkoji je upravljan pomoću kanadskog softvera. Sovjetskom KGB-u se obila o glavu krađa kanadskog programa kontrole sistema gasovoda u kome je CIA prethodno instalirala zlonamerni kodsa takozvanim ulazom na zadnja vrata. Hakerski napad je tom prilikom napravio nemalu fizičku štetu nad sovjetskim sistemom gasovoda.

Najzastupljeniji vid sajber napada je bombardovanje pristupima ili tzv.DDoS napad(Distributed Denial of Service Attack) koji je relativno jednostavan, a pritom donosi željene rezultate. Naime, veb serveri se zatrpavaju internet saobraćajem do momenta kada server više nije sposoban da primi novu konekciju i iz tog razloga veb sajt biva oboren.Rusijaje uspešno sprovela višestruke napade ovog tipa prinapadu na Čečeniju 1997. godinekada je vojska oborila gotovo sve veb-sajtove čečenskih vlasti. Slično je urađeno i uavgustovskom ratu 2008. godinekada su gruzijski sajtovi padali kao od šale.

Poznato je, na primer, da je posle bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine usledio čitav talas sajber napada iz Kine na sajtove američke administracije, ali i da se praktično svakodnevno angažuju manje ili veće grupe hakera koji imaju zadatak da, ako ništa drugo, blokiraju što veći broj sajtova država sa kojima postoji neka vrsta konflikta.
Verovatnonajsofisticiraniji državni napadna virtuelni prostor druge države, desio se2010. godinekada je Stuxnet virusunazadio iranski nuklearni program za nekoliko godina. Pojedini autori tvrde da je Stuxnet zapravo pretvaranje fikcije u realnost. Šteta po iranske nuklearne centrifuge bila je toliko velika da je čitav nuklearni program Irana bio u potpunoj blokadi.

Povodom aneksije Krima, američki državni sekretar DŽon Keri optužio je Ruse da se ponašaju kao u 19. veku. Ali, zapadni vojni stručnjaci koji prate zbivanja na Krimu i u istočnoj Ukrajini smatraju, međutim, da je ruska vojska uspešno savladala i da koristi strategije i taktike 21. veka: kombinuje sajber rat i informativnu kampanju i ima odlično obučene specijalce.
Kad je operacija krenula, Rusi su presekli telefonske vodove, omeli komunikacije i poslužili se metodama sajber rata kako bi ukrajinsku vojsku i njenu komandu odsekli od poluostrva, konstatuje general Filip Bredlav, komandant NATO saveza.

Svima je u sećanju prošlogodišnji incident sa američkim razaračem Donald Kuk, koji je uplovio u akvatoriju Crnog mora. Tada je ruski bombarder Su-24 protiv američkog broda upotrebio sistem za elektronsku borbu Hibini, koji je poremetio funkcionisanje elektronskog sistema za upravljanje naoružanjem Idžis , nakon čega je 12 puta izveo simulirani napad na nezaštićeni brod.

Prema rečima majora mr Dragana Mladenovića, autora knjige Međunarodni aspekt sajber ratovanja SAD su sajber prostor definisale kao petu oblast ratovanja čijom se bezbednošću trenutno bavi više od 300.000 ljudi iz američkih ministarstava i agencija. Istim problemom, sličnim metodima i sredstvima, bave se i Rusija i Kina.
Nemačka armija od kraja prošle godine nalazi se u stanju potpune spremnosti za vođenje sajber rata. Hakerski odred Bundesvera bazira se u Helsdorfu kod Bona. U SAD postoji čak specijalna komanda. Tačnije, pored teritorijalne komande i recimo komandovanja specijalnim operacijama, pojavila se i sajber komanda.

Do kraja ove godine u strukturi ruskih oružanih snaga pojaviće se rod koji je odgovoran za informacionu bezbednost. Koncepcija primene sajber oružja razrađena je pre šest-sedam godina. Sada je to oružje na drugom mestu po značaju, odmah iza nuklearnog, istakao je nedavno Anatolij Ciganov, rukovodilac moskovskog Centra za vojno prognoziranje. Sajber oružje se aktivno primenjuje u oružanim konfliktima, a poslednji primer je intervencija u Libiji gde SAD nisu kontrolisale samo vazdušni prostor..., nego i telekomunikacione mreže. Amerikanci su prodrli u libijske TV mreže i emitovali program za lokalno stanovništvo.

Kako može da izgleda sajber ratovanje uverili smo se i mi 1999. godine, kada su NATO sajber snage, pre svega američki stručnjaci, stvorili na radarima jugoslovenske PVO lažnu sliku o naletima stotina aviona. JU PVO je onda lansirala rakete, imala čak i identifikaciju pogodaka, ali oborenih aviona nije bilo, jer ih ni na nebu nije bilo. Osim ona dva: F-117 i F-16.
Nekada države su pucale jedna na drugu. U ne tako dalekoj budućnosti, umesto bombi, padaće sajtovi, umesto brodova, ploviće virusi, a umesto fizičkog rušenja ključnih postrojenja, rušiće se njihove informaciono-komunikacione mreže. Ostvarenje političkih ciljeva vođenjem sajber rata, pritom, može biti jednako uspešno kao pobeda u kopnenim, morskim i vazdušnim bitkama. Za sada, u Ukrajini recimo, u primeni su i jedno i drugo.