Arhiva

Kad limeni doboš utihne

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. april 2015 | 19:16
Kad limeni doboš utihne

Foto profimedia.rs

Nakon Drugog svetskog rata, koji je dugo predstavljao nepoznanicu u biografiji slavljenog pisca, radio je u rudniku, učio kamenorezački zanat, da bi potom studirao skulpturu i grafiku.
Široj čitalačkoj publici je poznat kao autor romana Limeni doboš (1959), po kojem je 1979. snimljen i film, ovenčan Oskarom i Zlatnom palmom u Kanu. Zajedno s Psećim godinama i Mačkom i mišem, ovo remek-delo čini takozvanu Dancišku trilogiju koja obrađuje uspon nacizma u interkulturalnom prostoru Gdanjska. Od 1983. do 1986. bio je na čelu Berlinske akademije umetnosti, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1999. godine.

Delo Hodom raka iz 2002, mešavina izveštaja, pripovetke i novele, Grasa je vratilo u književno-umetnički fokus, a autobiografiju LJušteći luk iz 2006. iščekivao je ceo svet najveći živi nemački pisac i dotadašnja moralna gromada priznao je da je poslednje mesece Drugog svetskog rata proveo kao pripadnik Desete SS tenkovske divizije Frundsberg. Iako je čitav život zastupao socijalistička načela, ovu uistinu tamnu nit njegove biografije bilo je teško zaobići, pa se čak i oduzimanje Nobela pominjalo kao mogućnost.