Arhiva

Život na baterije

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. april 2015 | 21:23
Život na baterije

Foto shutterstock

Od vozačkih naočara za proširenu stvarnost koje je upravo lansirao BMW, preko GPS uređaja koji nam pomaže da se na izletu u prirodi ne vrtimo ukrug, do laptopa, smartfona ili bilo kog gedžeta, sve staje ako su baterije prazne, a najbliža utičnica predaleko. Zato je prošlonedeljni naslov ekspresno punjenje privukao veliku pažnju, jer govori o aluminijumskoj bateriji, iza koje stoje naučnici sa Univerziteta Stanford, koja za minut nahrani smartfon do punog kapaciteta i može da izdrži 7.500 punjenja. Hladan tuš je, međutim, izjava da će ova tehnologija jednog dana zameniti mnoge baterije, jer zapravo je reč je o prototipu, pa ne lipši magarče do zelene trave.

Zelena trava je možda izum poetičnog imena plava sloboda (Blue Freedom), mala prenosiva hidroelektrana koja puni bilo koju USB spravu koja radi na baterije, tablet, kameru i drugo. Samo vam treba potok ili reka, jer koristi energiju protoka vode, nakon čega se spaja sa uređajem i puni ga. Mali problem je što ni ovaj izum još nije stigao na tržište, ali je bar najavljen za oktobar 2015. Ne piše da li će se isporučivati u paketu s potokom.

U najavi je i pravi šampion po trajanju baterije, novi smartfon Lenovo (dijagonala pet inča, rezolucija 1.280 x 720 piksela), s baterijom koja traje 46 dana u modu čekanja, tri dana tokom korišćenja, odnosno 15 sati s uključenim ekranom, što je i dalje prilično bedno. Vreme pre smartfona, kada smo punili mobilne telefone jednom nedeljno, više niko ne pominje. Danas vodi Lenovo P780 kome baterija može da izdrži jedva dva dana, slede ga Sony Xperia Z1 i Z2 koji mogu da izguraju dan bez punjenja, čime se hvale i proizvođači modela Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia E1, Lenovo K900, Samsung Galaxy Note 3 i Note 2, LG G2, HTC One Max, Huawei Ascend Mate.

Još gore je s pametnim satovima. Navika da u časovniku menjamo bateriju jednom za godinu ili dve dana, uskoro će postati slatko sećanje. U pametnom satu baterije traju samo jedan dan, ali i to je tek marketinški trik, jer kad Epl kaže dan, on zapravo misli na kapacitet od 18 sati, a pi-ar služba kompanije objašnjava da dok mu se baterije ne izduvaju, korisnik Apple Watch-a ima fore za 90 pogleda na sat, 90 notifikacija, 45 minuta korišćenja aplikacija, 30 minuta vežbanja sa reprodukcijom muzike putem Bluetooth veze. I tako, bez obzira na svu pamet, ovaj sat zbog baterija ima razočaravajuće kratak vek vilinog konjica, iako košta 349 dolara u skromnoj, a 17.000 u najluksuznijoj verziji. Novost je da će Epl, suprotno svojoj dosadašnjoj praksi, izgleda dozvoliti zamenu baterija, ali se cena zamenske baterije još uvek ne zna.

Ali se zato zna da je veb-sajt Pornhub, sa sloganom masturbirajte i sačuvajte planetu lansirao bizarni uređaj Wanklband, koji liči na ručni sat, ali to nije, jer je napunjen senzorima za kreiranje i pohranjivanje električne energije. Puni se pokretima ruke gore-dole, tako što ih pretvara u električnu energiju, koja može da se koristi za punjenje telefona i gedžeta. Pa izvolte.