Arhiva

Lutkari

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 15. april 2015 | 21:31
Lutkari


Nisam mogao da verujem očima! Na Veliki petak, u našem marketu kod Centralnog zatvora, u preduskršnjem, vašarskom stampedu, ugledao sam ženu sa onom velikom korpom na točkiće! Kupuje uvozni crveni krompir na akciji za 29,90 dinara!? A domaći krompir neka propada! Moja Bilja me, iz sve snage, ubeđuje da to nije Jorgovanka, da, guvernerka Tabaković! Ali, kako bih zaboravio tu lepu ženu, najlepšu među naprednjacima! Došla, bre, da ispita kako narod diše, kako troši? Da li da kurs dinara diže ili da ga spušta? I šta da kaže lutkarima iz MMF i Svetske banke? Šta!? Sad ne znate ko su lutkari?! Majkl Kirbi je, recimo, lutkar, a onako je, iz hobija, i američki ambasador u Beogradu...

A novija istorija svetskog lutkarstva počinje se Karlom Kolodijem (1826 1890). On je u Firenci počeo da objavljuje Pinokija u Žurnalu za decu, a kada je napisao petnaest poglavlja i izdavač i crkva shvatili su da to nije roman za decu, već za odrasle. Crkva je tu videla da je lutkar Đepeto, u stvari, Josif Drvodelja, a onda se zna ko je Pinokio. Tako je Karlo Kolodi, rodonačelnik lutkara morao u narednih šesnaest poglavlja da Pinokija malo išmirgla i pretvori ga u roman za decu.

A kakav je bio taj drveni lutak Pinokio? Odeća mu je bila od papira, kapa od hleba (!?), a cipele od drveta. Elem, Pinokio je celog života sanjao da bude pravi dečak, čovek od krvi i mesa. Ali, bio je sklon laganju, i čim bi nešto slagao, nos bi mu porastao! Dobro, nos bi mu porastao i kada bi doživeo neki stres. A u stres bi, najčešće, zapadao kada bi ga uhvatili da je nešto masno - slagao! Da mnogo ne okolišimo: Pinokio je bio jedno mrsko derište i dozlaboga sebična osoba, takvi, to znamo, najviše lažu, pa i kradu!

K. G. Jung, moj guru iz Švice, smeška se pokvareno: Ako kažeš da je Majkl Kirbi, pre svega, lutkar, pa tek onda ambasador u Beogradu, da li je onda teško pogoditi ko je srpski Pinokio? Ali, za utehu, tako je i u drugim neozbiljnim zemljama, recimo, u Ukrajini. Tamošnji američki ambasador DŽefri Ros Pajet, inače, lutkar po profesiji, postrojio je, onomad, zavađene oligarhe Porošenka i Kolomajskog. I, do juče moćni Kolomajski je, zbog mira u kući, proteran u Švajcarsku. I, šta misliš ko je naterao Raula Kastra i Obamu da se rukuju? Lutkari iz Vatikana, moj dečače! Svi ste zaboravili da je Fidel Kastro, prvo, završio visoku jezuitsku školu u Španiji, pa tek onda postao tvrdi komunista i to tek kada je osvojio Kubu!
Pijem Nikolino crno vino od grožđa iz Đevđelije a kao da pijem ono makedonsko vino koje smo sa Aleksandrom pili kada smo, iz Makedonije, za Indiju kretali

A moja Crna mi u ligeštul skače i ljubomorno mjauče: Znaš, Jorgovanka mi se uopšte ne sviđa, ovako, sa šiškama! Lepše joj je stajala ona punđa dok je bila u SRS! A meni se od Karla Kolodija, mnogo više, od Pinokija, sviđa, MAČAK U ČIZMAMA!