Arhiva

Pucanj u prazno

S. Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 22. april 2015 | 19:33
Pucanj u prazno

Foto Vesna Lalić

Ružno, primitivno, neinteligentno, ali svakako i prekopotrebno režimu koji ovih dana nemoćno prati kako se elita sve više distancira od nje. Broj potpisnika Apela upozorenja kao odgovor na hajku protiv zaštitnika građana, nije još uvek impozantan (kvantitativno a ne kvalitativno), ali predstavlja opasnost pismeni deo Srbije potpisuje peticiju za zaštitu demokratskih institucija u trenutku kada bi vlast da ih se otarasi a da to niko ne primeti.

I sve bi to mogao da bude samo deo folklora svakodnevice u koju smo zapali, da vlast nije odlučila da nam sem tabloida i botova, u isti zadatak uključi i svog pismenog čoveka, doktora nauka Nebojšu Stefanovića. Ministar policije je istrčao pred novinare sa spektakularnom informacijom pitaće tužilaštvo da li je slučaj zastareo, zaboravivši da je u njegovom resoru dokument o tome da li uopšte slučaj postoji. Bilo je sasvim dovoljno da pogleda u sopstvenu arhivu i pronađe registarski broj oružnog lista 7391 koji je u Loznici izdat na ime Saše Jankovića, pa da spreči dalje blamiranje sebe oličeno u činjenici da ministar i doktor nauka niti zna niti bez pomoći tužilaštva može da dođe do podatka da za pet godina slučaj nelegalnog posedovanja oružja zastareva.

Ili možda zna, ali se nada da će Tužilaštvo smisliti neka nova pravila za ljubav vlasti kojoj nije po volji zaštitnik građan? Ako je tako, onda smo u većoj nevolji nego što mislimo.