Arhiva

Političke i druge bombe

Ivana Janković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. april 2015 | 19:01
Političke i druge bombe

Foto AP

Predstavnici makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je grupa od oko 40 lica koja su nosila maskirne uniforme OVK, upala u karaulu, razoružala četiri policajca, oduzela im mobilne telefone, vezala ih lisicama, jednog od njih i tukla i posle nekoliko sati se povukla, poručujući prenesite svima da ne može da vas spase ni Nikola Grujevski, ni Ali Ahmeti, niko ne sme da se popne ovde jer će svi da budu likvidirani.

Ali Ahmeti, čija je Demokratska unija za integracije (DUI) koalicioni partner u vladi Nikole Grujevskog, nekad je bio prvi čovek ONA; ali je sada osudio napad na karaulu i ocenio da takvi incidenti nanose štetu Albancima u Makedoniji koji ne žele sukob, već sprovođenje Ohridskog sporazuma. Istraga nije odmakla daleko, ali se smatra da su napadači došli sa Kosova i da su imali podršku u nekom od okolnih sela Iz Prištine je stigla poruka da nisu primetili nikakvo kretanje oko granice. Predstavnik NATO snaga na Kosovu takođe nije mogao da potvrdi nikakve sumnjive aktivnosti.

Za Skoplje je incident u karauli Gošnice tim neprijatniji što je reč o jednoj od dve tačke koje su prve napadnute 2001. godine, kada je vlada ušla u oružani sukob sa Oslobodilačkom narodnom armijom (ONA). Makedonija je tada bila na ivici rata, broj žrtava nikada nije objavljen, ali se procenjuje da ih je ukupno bilo oko 200, a sukob je okončan potpisivanjem Ohridskog sporazuma.

Premijer Nikola Grujevski već se suočava sa sve učestalijim incidentima - u poslednjih nekoliko meseci tri puta je bačena granata na zgradu Vlade, poslednji put početkom aprila. Odgovornost je preuzeo komandant Kuštrimi u ime OVK, ali su se mogle čuti i optužbe na račun Vlade da sama izaziva haos kako bi skrenula pažnju sa učestalih skandala. Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zajev rekao je da je napad na karaulu ili organizovala neka banditska grupa ili ga je inscenirala sama vlast.
To nije jedino što opozicija prebacuje vladajućoj VMRO-DPMNE . U toku je afera oko prisluškivanja. Od februara, Zajev objavljuje bombe, odnosno dokumenta koja teško terete premijera. NJegova vlada je, tvrdi se, prisluškivala oko 20.000 građana, među kojima je bilo političara, novinara, intelektualaca, stranih diplomata

Politička kriza postala je tako ozbiljna da je Brisel organizovao nekoliko rundi pregovora, ali do sada nije bilo većeg uspeha. Opozicija zahteva formiranje prelazne vlade i izbore, dok je premijer Grujevski izjavio da neće pregovarati o prelaznoj vladi, ali da sva druga pitanja mogu biti predmet razgovora.
Naredni meseci neće biti laki za Skoplje, sukob sa opozicijom se produbljuje, vladajuća koalicija VMRO-DPMNE i DUI se takođe klima, a na jesen Evropska komisija treba da se izjasni o sudbini makedonskih evrointegracija. Jesen bi, međutim, mogla da donese i vanredne izbore.